Τι κάνει το κινούμενο τιμόνι της Mercedes; (+video)

Μπορεί στα αυτοκίνητα παραγωγής να απολαμβάνουμε εδώ και χρόνια τα ρυθμιζόμενα τιμόνια, με την τηλεσκοπική ρύθμιση (σε ύψος και απόσταση, δηλαδή) να καθιερώνεται το τελευταίο διάστημα, όμως τα αγωνιστικά δεν έχουν τέτοια προνόμια. Και δη, αυτά της κορωνίδας του motorsport. Κάτι που, κατά μία έννοια, φροντίζει η Mercedes.

Οι Γερμανοί και ο Lewis Hamilton έχουν σκορπίσει τον ανταγωνισμό, κατακτώντας 6 σερί πρωταθλήματα Κατασκευαστών και 3 Οδηγών, με τον Βρετανό να κερδίζει άλλα δύο το 2014 και 2015 στο cockpit μονοθεσίου του «Αστεριού». Συνολικά, δηλαδή, Mercedes και Hamilton έχουν πάρει 11 τίτλους από το 2010, όταν επέστρεψε στην F1 η γερμανική εταιρία με δικό της μονοθέσιο, μέχρι σήμερα! Ένας από τους κύριους λόγους αυτής της παντοκρατορίας, είναι το ασίγαστο πάθος για βελτίωση. Κανένας κορεσμός, κανένας εφησυχασμός. Το τεχνικό team φροντίζει πάντοτε να μεταθέτει τον πήχη προς τα πάνω, θέτοντας νέους ορίζοντες επιτυχιών και μετατρέποντας το κυνήγι από τους αντιπάλους σε εφιάλτη για αυτούς.

Δείτε ακόμα: Έτσι το τιμόνι γυρίζει στην ευθεία (+video)

Στις ελεύθερες δοκιμές που ξεκίνησαν στις 20 Φλεβάρη, στην πίστα της Καταλονίας, τα onboard πλάνα από τον Hamilton φανέρωσαν κάτι πολύ περίεργο. Μια κίνηση των χεριών του 6 φορές πρωταθλητή, που μετακινούσαν το τιμόνι εμπρός-πίσω! Κάτι πρωτόγνωρο για μονοθέσιο F1. Συγκεκριμένα, ο Βρετανός τράβαγε το τιμόνι στις ευθείες και το απομάκρυνε πριν τις στροφές, ακόμα και εντός αυτών κατά το δοκούν.

Όπως ανέλυσαν οι φορείς της Formula 1, το DAS (Dual Axis Steering) επιδρά στη γωνία σύγκλισης των τροχών. Τραβώντας το τιμόνι, οι εμπρός τροχοί «ισιώνουν» μειώνοντας τη γωνία κάστερ προς όφελος της σταθερότητας και της επίτευξης μεγαλύτερης τελικής. Ωθώντας το, συμβαίνει το αντίθετο: οι τροχοί συγκλίνουν μεταξύ τους προς όφελος της ευελιξίας και της αμεσότητας στο turn in, μεγιστοποιώντας την ταχύτητα διέλευσης στις καμπές.

Διαβάστε επίσης: Τι είναι η γωνία κάμπερ και κάστερ;

Θεωρείται απίθανο να το δούμε να λαμβάνει έγκριση για τους αγώνες, καθώς τα κινούμενα εξαρτήματα (ή καλύτερα, αυτά των οποίων η θέση μπορεί να αλλάξει εν κινήσει) απαγορεύονται, πλην του DRS (Drag Reduction System) που επενεργεί στην κλίση της πίσω πτέρυγας. Δεν παύει, όμως, να αποτελεί μια ένδειξη της τεχνολογικής υπεροχής που απολαμβάνει η Mercedes σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Get it on Google Play Download on the App Store