Γρήγοροι αλλά απαραίτητοι έλεγχοι στο αυτοκίνητο

Για να βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση το αυτοκίνητό μας, είναι καλό μια φορά την εβδομάδα ή ανά δύο εβδομάδες να του κάνουμε ένα γρήγορο έλεγχο 10 λεπτών, έτσι ώστε να διορθώσουμε πιθανές βλάβες πριν συμβούν τα χειρότερα. Οι βασικότεροι έλεγχοι που σας προτείνει να κάνετε το autogreeknews.gr είναι οι εξής παρακάτω: 

Στάθμη λαδιού κινητήρα

Ένας από τους βασικότερους ελέγχους που πρέπει να κάνουμε στον κινητήρα είναι η στάθμη λαδιού μέσω του σχετικού δείκτη. Αφού τον τραβήξουμε προσεκτικά για να μην πεταχτούν σταγόνες λαδιού, τον σκουπίζουμε, τον τοποθετούμε ξανά και κατόπιν τον βγάζουμε πάλι για να κάνουμε τον έλεγχο. Καλό είναι η ένδειξη της στάθμης να βρίσκεται στην θέση Max, οπότε αν κρίνετε απαραίτητο συμπληρώστε με λάδι που πληροί τις προδιαγραφές που έχει θέσει ο κατασκευαστής. Μην αφήνετε ποτέ τον κινητήρα να λειτουργεί όταν η στάθμη βρίσκεται στην θέση Min. 

Πιέσεις ελαστικών

Όλα τα αυτοκίνητα δεν έχουν τις ίδιες πιέσεις ελαστικών, οι οποίες μάλιστα σε πολλά διαφέρουν μεταξύ του εμπρός και πίσω άξονα. Γι’αυτό πρέπει να ακολουθούμε τις οδηγίες του κατασκευαστή που υπάρχουν στο σχετικό ταμπελάκι, το οποίο είναι επικολλημένο συνήθως στην πόρτα του οδηγού ή στην τάπα του ρεζερβουάρ ή στο ντουλαπάκι του συνοδηγού. Οι αυξομειώσεις της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος, οι… αναβάσεις στα πεζοδρόμια και το πέρασμα του χρόνου έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση της πίεσης των ελαστικών. Επισκεφτείτε ένα πρατήριο υγρών καυσίμων και κάντε έναν γρήγορο έλεγχο. Ελαστικά με μη προβλεπόμενη πίεση φθείρονται ανομοιόμορφα, ενώ δεν έχουν την απαιτούμενη επαφή με το οδόστρωμα. Στην περίπτωση που φορτώσετε το αυτοκίνητο τότε πρέπει να αυξήσετε τις πιέσεις ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες που δίνει ο κατασκευαστής. 

Υγρά φρένων και ψυγείου

Για να μην «ανάψει» ο κινητήρας αλλά και τα φρένα πάντα θα πρέπει η στάθμη των υγρών του ψυγείου και των φρένων θα πρέπει να βρίσκεται στη θέση Max. Να θυμάστε ότι στο δοχείο των φρένων συμπληρώνουμε με ενδεδειγμένο υγρό, το οποίο μπορούμε να προμηθευτούμε ακόμη και σε ένα πρατήριο υγρών καυσίμων, σε αντίθεση με το υγρό του ψυγείου, όπου μας επιτρέπεται να συμπληρώσουμε ως ένα όριο με αποσταγμένο νερό αν είναι αναγκαίο. 

Μάκτρα υαλοκαθαριστήρων και υγρό

Φροντίστε τα μάκτρα των υαλοκαθαριστήρων να είναι σε καλή κατάσταση, ώστε να καθαρίζουν το παρμπρίζ αποτελεσματικά και να απομακρύνουν το νερό της βροχής, έτσι ώστε να έχετε την καλύτερη δυνατή ορατότητα. Επίσης, κρίνεται απαραίτητο να συμπληρώσετε το δοχείο των υαλοκαθαριστήρων με ειδικό καθαριστικό, καθώς την καλοκαιρινή περίοδο τα έντομα που λερώνουν το παρμπρίζ είναι λιπαρά, περιορίζοντας σημαντικά την ορατότητα. Αν υπάρχουν άλατα στο δοχείο και στα μπεκ ψεκασμού προσθέστε λίγο ξίδι, μαζί με το νερό. 

Έχετε πάντα μαζί σας τα απαραίτητα και κάτι παραπάνω

Τα απαραίτητα που πρέπει να υπάρχουν πάντα στο αυτοκίνητο είναι φαρμακείο, το ειδικό προειδοποιητικό τρίγωνο, ο πυροσβεστήρας και ένα φωσφορίζον γιλέκο. Ωστόσο σε μια μικρή θήκη μπορείτε να έχετε ακόμα τακτοποιημένα χωρίς να χτυπάνε στα τοιχώματα του πορτ μπαγκάζ καλώδια ρεύματος, φακό, γάντια, ιμάντα ρυμούλκησης και υγρά μαντιλάκια για την απρόσμενη στιγμή.  

Διαβάστε ακόμα: 

Γιατί πρέπει να αλλάζονται τα ελαστικά εμπρός – πίσω; 

Πότε πρέπει να αλλάζω τα λάστιχα του αυτοκινήτου; 

Επιθετική οδήγηση και συνέπειες

Get it on Google Play Download on the App Store