Συντήρηση και έλεγχος μπαταρίας αυτοκινήτου

Η μπαταρία στο αυτοκίνητο ή αλλιώς ο συσσωρευτής, έχει σκοπό να αποθηκεύσει το ρεύμα για την εκκίνηση του κινητήρα και να παρέχει ρεύμα στους ηλεκτρικούς καταναλωτές (φώτα, ηλεκτρικά παράθυρα και καθρέπτες, υαλοκαθαριστήρες, αντίσταση τζαμιού και καθρεπτών κ.λπ.) του αυτοκινήτου όταν η γεννήτρια (δυναμό) δεν είναι επαρκής (κυρίως στις χαμηλές στροφές περιστροφής του).

Διαβάστε ακόμα: Ποιες συνθήκες φθείρουν γρήγορα το αυτοκίνητο

Οι μπαταρίες του αυτοκινήτου χωρίζονται κυρίως σε δύο κατηγορίες, τις ανοικτού και κλειστού τύπου. Ανοιχτού τύπου είναι αυτές που συμπληρώνουμε υγρά όταν πέσει η στάθμη τους και κλειστού τύπου είναι αυτές που δεν ανοίγουν για συμπλήρωση υγρών και συνήθως έχουν ένα «ματάκι» ελέγχου για την κατάσταση φόρτισης της μπαταρίας. Οι μπαταρίες κλειστού τύπου προτιμούνται περισσότερο γιατί δεν απαιτούν συντήρηση. Η διάρκεια ζωής της είναι συνήθως 4 έως 5 χρόνια. Αυτό βέβαια εξαρτάται πολύ από το πόσο και πως χρησιμοποιείται το αυτοκίνητο.

Αν κινούμαστε καθημερινά μέσα στην πόλη ή σε πολύ κοντινές διαδρομές, τότε η μπαταρία έχει μικρότερη διάρκεια ζωής σε σχέση με την κίνηση στον ανοιχτό δρόμο. Από μέρους μας καλό είναι σε τακτά χρονικά διαστήματα να ελέγχουμε την κατάστασή της κυρίως πριν το χειμώνα η το καλοκαίρι και αυτό γιατί μεγάλος εχθρός της είναι οι ακραίες θερμοκρασίες (κυρίως το πολύ κρύο αλλά και η ζέστη). Ο έλεγχος γίνεται στην προβλεπόμενη ετήσια συντήρηση η στα ενδιάμεσα διαστήματα σε κάποιο ηλεκτρολογείο αυτοκινήτων. Αυτό γίνεται είτε με το ειδικό μηχάνημα που μετράει την δύναμη (ένταση) της μπαταρίας, είτε μετρώντας την πυκνότητα του ηλεκτρολύτη παίρνοντας δείγμα μέσα από αυτήν.

Διαβάστε ακόμα: Πώς να διατηρήσετε το αυτοκίνητο σαν καινούργιο

Επίσης, ελέγχουμε τους πόλους αν είναι καθαροί και οι συνδέσεις με τα καλώδια να μην είναι χαλαρές. Καλό είναι όταν φτάνει στα όρια της είτε χρονικά, είτε όταν έχει χαμηλό φορτίο, να την αλλάξουμε προληπτικά για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεων περιμένοντας στη μέση του πουθενά τη βοήθεια ενός άλλου αυτοκινήτου. Η μπαταρία είναι σημαντική για την καλή λειτουργία του αυτοκινήτου μας και πρέπει από μέρους μας να προσέχουμε για την καλή κατάσταση της.

 

Get it on Google Play Download on the App Store