Πώς να μην… τσικνίσει ο κινητήρας!

Σήμερα Τσικνοπέμπτη θα γεμίσει η ατμόσφαιρα με τσικνίσματα και ευχάριστες μυρωδιές σε κάθε γειτονιά, με τις σχάρες, τα κάρβουνα και τα κάθε λογής και… προέλευσης «κοψίδια» να παίρνουν φωτιά (προσοχή μην αρπάξουν μόνο!). Σίγουρα αυτό το τσίκνισμα είναι ευχάριστο -αν όχι για όλους- για τους περισσότερους από εμάς, αφού παράλληλα είναι μια ευκαιρία να ξεφύγουμε έστω και για λίγο από την καθημερινότητα και να το ρίξουμε λίγο έξω (με μέτρο πάντα μην παραφάει κανείς και δεν μπορεί να οδηγήσει ή ακόμα και να περπατήσει). Φυσικά ακόμα περισσότερη σύνεση στα οινοπνευματώδη ποτά, για τους ευνόητους και άκρως σημαντικούς λόγους.

Τι γίνεται όμως αν αρχίζει να… τσικνίζει ο κινητήρας του αυτοκινήτου μας; Τι φταίει; Το μόνο σίγουρο είναι ότι καίει λάδια, περισσότερο από αυτό που προβλέπει ο κατασκευαστής. Εδώ να σημειώσουμε ότι κάποιες εταιρείες αναφέρουν φυσιολογική την κατανάλωση έως και 1 λίτρου λιπαντικού στα 1.000 χλμ., ανάλογα πάντα με τις συνθήκες κίνησης. Όμως για να αποφευχθεί η περισσότερη λαιμαργία του κινητήρα σε λάδι και να μην αρχίσει και βγάζει η εξάτμιση λευκό καπνό, θα πρέπει:

• Να γίνεται χρήση πάντα του κατάλληλου λιπαντικού (διαβάστε εδώ τι πρέπει να γνωρίζετε για τα λιπαντικά), που ορίζει ο κατασκευαστής ανάλογα με τις συνθήκες κίνησης αλλά και τις καιρικές.

• Να μην πιέζεται συνέχεια στα όριά του ο κινητήρας γιατί προκαλούνται έντονες φθορές και θα αρχίσουν τα… τσικνίσματα.

• Όταν ο κινητήρας είναι κρύος ξεκινούμε ομαλά (σωστή προθέρμανση) γιατί ακόμα το λάδι δε μπορεί να λιπάνει σωστά τα μηχανικά μέρη και να αποδώσει τα μέγιστα, αφού το «λαδάκι» ακόμα δεν έχει ζεσταθεί.

• Έλεγχος στην τσιμούχα του μπλοκ του κινητήρα. Αν υπάρχουν διαρροές τότε γρήγορα στο συνεργείο, αφού τρέχει… λαδάκι.

• Ένας εύκολος και άμεσος τρόπος για να διαπιστώσει κανείς αν ο κινητήρας καίει παραπάνω λάδι από το επιτρεπόμενο όριο τότε από την εξάτμιση του αυτοκινήτου βγαίνει λευκός καπνός με άσχημη μυρωδιά.

• Σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνεται έλεγχος στην στάθμη λαδιού σε τακτά χρονικά διαστήματα για να αποφευχθούν πιθανές δυσλειτουργίες.

Δείτε ακόμα: Γνωρίζετε τι σημαίνει το βελάκι στην ένδειξη καυσίμου;

Get it on Google Play Download on the App Store