Τι «μαγικό» κάνει ο μοχλός στον καθρέπτη;

Σε κάθε αυτοκίνητο βρίσκεται στο κέντρο του εμπρός παρμπρίζ ο εσωτερικός καθρέπτης, μέσω του οποίου ο οδηγός ελέγχει την κυκλοφορία προς τα πίσω. Δυστυχώς όμως για κάποιους αποτελεί ένα άχρηστο αξεσουάρ, ή μπορεί να νομίζουν ότι υπάρχει εκεί για να καλλωπίζονται και να βλέπουν τον πρόσωπό τους.

Δείτε ακόμα: Ποια σημάδια μαρτυρούν χαλασμένη εξάτμιση;

Στο κέντρο του καθρέπτη και συγκεκριμένα στο κάτω μέρος του, υπάρχει ένας μικρός μοχλός που μετακινείται εμπρός – πίσω. Στη νυχτερινή οδήγηση και όταν τα φώτα του οχήματος που ακολουθεί πέφτουν πάνω στον καθρέπτη, το μόνο που έχει να κάνει ο οδηγός είναι να μετακινήσει το μοχλό προς το μέρος του, για να μειώσει την αντανάκλαση που τον τυφλώνει. Έτσι τα πίσω φώτα δεν θα ενοχλούν, όμως χάνεται μέρος της διαύγειας από την ορατότητα προς τα πίσω. Γι’ αυτό ο οδηγός πρέπει μετά να επαναφέρει τον καθρέπτη στην αρχική του ρύθμιση, μετακινώντας το μοχλό προς το παρμπρίζ.

Δείτε ακόμα: Γιατί τα ποντίκια τρώνε τα καλώδια στα αυτοκίνητα;

Η διαδικασία αυτή γίνεται αυτόματα σε όσα αυτοκίνητα διαθέτουν ηλεκτροχρωματικό καθρέπτη. Ο ηλεκτρικός καθρέφτης ελέγχει αυτόματα το εκτυφλωτικό φως των προβολέων του αυτοκινήτου που ακολουθεί, σε συνθήκες οδήγησης νύχτας ή χαμηλού φωτισμού. Όταν ο κινητήρας βρίσκεται σε λειτουργία, το εκτυφλωτικό φως ελέγχεται αυτόματα από τον αισθητήρα που βρίσκεται στον εσωτερικό καθρέφτη. Ο αισθητήρας ανιχνεύει τη στάθμη φωτισμού γύρω από το αυτοκίνητο και ελέγχει αυτόματα το εκτυφλωτικό φως των προβολέων από τα αυτοκίνητα που ακολουθούν. Σε κάποια μοντέλα υπάρχει και πλήκτρο On/Off στον καθρέπτη για να μπορεί ο οδηγός να απενεργοποιήσει τη λειτουργία αυτόματης σκίασης.

Δείτε ακόμη: Πώς και γιατί ο κινητήρας χάνει άλογα;

Ο εσωτερικός καθρέπτης πρέπει να είναι κεντραρισμένος με βάση την ορατότητα στο πίσω παρμπρίζ, το οποίο δεν πρέπει να καλύπτεται με αντικείμενα που εμποδίζουν την ορατότητα. Επίσης, καλό είναι ο οδηγός να μη ρυθμίζει τον καθρέφτη όταν το αυτοκίνητο κινείται, γιατί ενδέχεται να χαθεί ξαφνικά ο έλεγχος του αυτοκινήτου από μια λάθος κίνηση στο τιμόνι ή να μην προλάβει ένα φρενάρισμα. Φυσικά, ο καθρέπτης θα πρέπει πάντα να είναι καθαρός για να προσφέρει τη μέγιστη δυνατή ορατότητα. Για τον καθαρισμό, καλό είναι να μην ψεκάζεται το καθαριστικών τζαμιών απευθείας στον καθρέφτη, γιατί το καθαριστικό υγρό μπορεί να εισχωρήσει στο περίβλημα του καθρέφτη.

Get it on Google Play Download on the App Store