Γιατί τα ποντίκια τρώνε τα καλώδια στα αυτοκίνητα;

Τα μηχανοστάσια και ο χώρος πάνω-κάτω από αυτά, είναι αγαπημένος προορισμός για πάσης φύσεως εκπροσώπους του ζωικού βασιλείου. Κυριότερη αιτία η ζέστη του κινητήρα, που προσελκύει τις γάτες (χαρακτηριστική εικόνα η ψιψίνα στο καπό), ενώ η προσβασιμότητα από κάτω αποτελεί πρώτης τάξεως ευκαιρία για τρωκτικά, να χρησιμοποιήσουν το χώρο του κινητήρα ως αποθηκευτικό χώρο.

Κάποια άλλα, ωστόσο, όχι μόνο καταχρώνται της φιλοξενίας, αλλά δύναται να προκαλέσουν και σοβαρά προβλήματα. Ο λόγος για τα ποντίκια, που αποτελούν την πιο χαριτωμένη (τρόπος του λέγειν) μάστιγα των καλωδιώσεων. Εδώ και περίπου δύο δεκαετίες οι εταιρείες αυτοκινήτου χρησιμοποιούν βιολογικά πλαστικά από άμυλο καλαμποκιού, γενετικά τροποποιημένα βακτήρια ή φυτικά λίπη και έλαια προκειμένου να γίνουν πιο φιλικές προς το περιβάλλον και να μειώσουν την εξάρτησή τους από τα πετροχημικά. Μάλιστα, από το 2010 τουλάχιστον, τα βιοπλαστικά με βάση τη σόγια αποτελούν μια δημοφιλέστατη εναλλακτική για τη μόνωση καλωδίων στα αυτοκίνητα.

Δείτε ακόμα: Σκίουροι έκαναν κινητήρα…αποθήκη!

Αξιέπαινη ενέργεια από πλευράς αυτοκινητοβιομηχανίας, που «επικροτεί» ιδιαίτερα η κοινότητα των ποντικιών. Τα βιολογικά πλαστικά είναι ιδανική λιχουδιά για τα τρωκτικά, τα οποία τη μυρίζουν από μακριά, τρυπώνουν στο χώρο του κινητήρα και επιδίδονται σε τσιμπούσι. Κατόπιν, ο οδηγός επιχειρεί να βάλει το αυτοκίνητο εμπρός κι έρχεται αντιμέτωπος -στην καλύτερη- με ένα σωρό προειδοποιητικές λυχνίες στο καντράν, ενώ στο απευκταίο σενάριο μένει ακινητοποιημένος περιμένοντας την οδική βοήθεια! Στις Η.Π.Α., για παράδειγμα, το πρόβλημα έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις, ώστε ιδιοκτήτες προβαίνουν σε αγωγές κατά εταιριών και αντιπροσωπειών, καθότι οι σχετικές βλάβες δεν καλύπτονται από την εγγύηση.

Δείτε επίσης: Γάτα παγίδευσε τη λιμουζίνα του Τραμπ!

Διαβάστε επίσης: Πως αφαιρούνται λεκέδες από το αυτοκίνητο

Προκειμένου να μην βρεθείτε -ή αν έχετε βρεθεί, να μην ξανασυμβεί- σε αυτή τη θέση, υπάρχουν 4 απλοί τρόποι:

1. Μπορείτε να τοποθετήσετε ναφθαλίνη γύρω από τα καλώδια και σε διάφορα σημεία του μηχανοστασίου. Η μυρωδιά αποθαρρύνει τα ποντίκια, ενώ ακόμα κι αν δεν το κάνει, σε περίπτωση που την φάνε για να προσεγγίσουν την καλωδίωση, θα τα διώξει η γεύση.

2. Υπάρχουν συσκευές υπερήχων, που εκπέμπουν σε συγκεκριμένες συχνότητες. Το ανθρώπινο αυτί δεν τις αντιλαμβάνεται, αλλά αυτό του ποντικιού παίρνει το μήνυμα και δεν πλησιάζει. Ιδανικές αν έχετε γκαράζ, διατίθενται και ειδικές που τοποθετούνται στο χώρο του κινητήρα.

3. Τα καλύμματα καλωδίων συνήθως αποτελούν ανυπέρβλητο εμπόδιο για τα δόντια των ποντικιών και μπορείτε να τα προμηθευτείτε πανεύκολα.

4. Τέλος, υπάρχει η «ψαγμένη» εναλλακτική. Ειδικές μονωτικές ταινίες με επικάλυψη καψαϊκίνης, προσφέρουν μια καυτερή επίστρωση στον ουρανίσκο του τρωκτικού, με αποτέλεσμα αυτό να μην ξαναπατήσει στο μηχανοστάσιο.

Δείτε ακόμα: Γιατί πρέπει να αλλάζονται τα ελαστικά εμπρός – πίσω;

Get it on Google Play Download on the App Store