Πως λειτουργεί η αυτόνομη οδήγηση στο νέο Volvo XC90 (video)

Η Volvo Cars αποκαλύπτει ένα προηγμένο και ευκολονόητο «περιβάλλοντα χρήστη» (user interface) στον κλάδο του αυτοκινήτου, στο πλαίσιο του προγράμματος DriveMe, για το πώς οι οδηγοί θα μεταβιβάζουν και θα ανακτούν τον έλεγχο στη λειτουργία αυτόνομης οδήγησης (AD – AutonomousDriving) στα προσεχή της μοντέλα.

Με την έλευση της τεχνολογίας αυτόνομης οδήγησης, η σχέση ανάμεσα στον οδηγό και το userinterface του αυτοκινήτου καθίσταται ιδιαίτερα σημαντική. Η ασφαλής και ομαλή μεταβίβαση (και ανάκτηση) του ελέγχου είναι ο ακρογωνιαίος λίθος κάθε νέας αξιόπιστης AD τεχνολογίας. Η Volvo Cars σχεδίασε τον «Αυτόματο Πιλότο IntelliSafe», όπου η λειτουργία αυτόνομης οδήγησης ενεργοποιείται/απενεργοποιείται με ειδικά σχεδιασμένα paddles στο τιμόνι.

Εισερχόμενο σε μια διαδρομή όπου η λειτουργία αυτόνομης οδήγησης είναι διαθέσιμη, το αυτοκίνητο εμφανίζει στον οδηγό ένα μήνυμα ότι ο Αυτόματος Πιλότος είναι έτοιμος. Την ίδια στιγμή, οι φωτεινές ενδείξεις στα paddles του τιμονιού αρχίζουν να αναβοσβήνουν. Ο οδηγός τραβά προς το μέρος του τα δύο paddles ταυτόχρονα, για να ενεργοποιήσει την αυτόνομη λειτουργία. Τότε οι ενδείξεις στα paddles σταματούν να αναβοσβήνουν και παραμένουν συνεχώς φωτεινές σε πράσινο χρώμα, ενώ ο Αυτόματος Πιλότος επιβεβαιώνει ότι το αυτοκίνητο έχει αναλάβει την οδήγηση και την εποπτεία της κυκλοφορίας.

Όταν η αυτόνομη οδήγηση δεν είναι πλέον διαθέσιμη, ο οδηγός ειδοποιείται να αναλάβει πάλι τον έλεγχο και να συνεχίσει το ταξίδι. Μια ένδειξη αντίστροφης μέτρησης 60 δευτερολέπτων εμφανίζεται στην οθόνη. Αν ο οδηγός δεν χρησιμοποιήσει τα paddles για να ανακτήσει τον έλεγχο στη διάρκεια αυτού του ενός λεπτού, το αυτοκίνητο θα ακινητοποιηθεί στο πλάι του δρόμου μόνο του και με ασφάλεια.

Ο Αυτόματος Πιλότος IntelliSafe της Volvo θα είναι διαθέσιμος για πρώτη φορά σε εκατό νέα Volvo XC90 που θα παραχωρηθούν για το πρόγραμμα DriveMe στο Γκέτεμποργκ, έδρα της Volvo Cars, το 2017. Πρόκειται για το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα αυτόνομης οδήγησης παγκοσμίως. Μέσω του DriveMe, 100 αυτόνομα οδηγούμενα Volvo θα διατεθούν σε οικογένειες και σε ανθρώπους που μετακινούνται σε σταθερή βάση γύρω από το Γκέτεμποργκ, για χρήση σε καθημερινές συνθήκες. Τα αυτοκίνητα θα οδηγούνται αυτόνομα για περίπου 50 χιλιόμετρα σε επιλεγμένους δρόμους. Μετά την ολοκλήρωση του DriveMe, ο Αυτόματος Πιλότος IntelliSafe θα λανσαριστεί επίσημα στο κοινό.

Παρακολουθείστε παρακάτω και το βίντεο με την λειτουργία του:

Get it on Google Play Download on the App Store