Το πιο ανέξοδο αυτοκίνητο των 12.290 ευρώ

Από τα πιο βασικά κριτήρια αναζήτησης και τελικής επιλογής ενός αυτοκινήτου είναι η τιμή αγοράς, η κατανάλωση καυσίμου και κατά επέκταση το κόστος, καθώς και λοιπά πάγια έξοδα, μεταξύ των οποίων και τα τέλη κυκλοφορίας. Μοντέλα που συνδυάζουν πολύ χαμηλά κόστη και στους τρεις παραπάνω κύριους τομείς (τιμή, κατανάλωση, τέλη) είναι ελάχιστα.

Ένα πολύ ανέξοδο αυτοκίνητο, είναι το Fiat Panda 0.9 TwinAir CNG, το οποίο πωλείται τώρα στην τιμή των 12.290 ευρώ (με την τρέχουσα προσφορά), συν 5ετη εργοστασιακή εγγύηση έως 200.000 χλμ. και αντίστοιχης ισχύος υπηρεσία οδικής βοήθειας. Χάρη στο προηγμένο σύστημα κίνησης με φυσικό αέριο, το μίνι ιταλικό αυτοκίνητο προσφέρει κορυφαία οικονομία καυσίμου, πρακτικότητα και αυτονομία άνω των 1.000 χιλιομέτρων χάρη στα δύο ρεζερβουάρ (12 κιλά CNG & 35 λτ. βενζίνη). Επίσης, χάρη και στις εξαιρετικά χαμηλές εκπομπές CO2 των 110 γρ./χλμ. (WLTP) απαλλάσσεται από την καταβολή τελών κυκλοφορίας.

Χωρίς παραχωρήσεις στην πρακτικότητα ή την ελευθερία κίνησης, ο χρήστης μπορεί να απολαμβάνει σημαντικό όφελος στο κόστος καυσίμου, το οποίο φτάνει το 40% σε σχέση με αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν άλλα ορυκτά καύσιμα συμπεριλαμβανομένου του υγραερίου (LPG). Παράλληλα σημαντικό είναι το όφελος και για το περιβάλλον, αφού μηδενικές είναι οι εκπομπές μικροσωματιδίων, ενώ κατά 95% λιγότερες είναι οι εκπομπές υδρογονανθράκων (HC) σε σχέση με τους βενζινοκινητήρες.

Κάτω από το εμπρός καπό του Panda CNG βρίσκεται το 2κύλινδρο turbo TwinAir μηχανικό σύνολο των 875 κ.εκ. Ο εν λόγω κινητήρας αποδίδει 80 ίππους στις 5.500 σ.α.λ. και 145 Nm ροπής στις 1.900 σ.α.λ. με βενζίνη ή τους 70 ίππους στις 5.500 σ.α.λ. και τα 135 Nm ροπής στις 2.500 σ.α.λ. με φυσικό αέριο. Από πλευράς επιδόσεων, με βενζίνη/CNG επιταχύνει από 0-100 χλμ./ώρα σε 12,7/14,1 δλ. και η τελική ταχύτητα φτάνει τα 170/162 χλμ./ώρα. Η μεικτή κατανάλωση με τη βενζίνη είναι 5,5 λτ./100 χλμ. και με το φυσικό αέριο είναι 3,5 κιλά/100 χλμ. Ο οδηγός του Panda CNG μπορεί να επιλέξει το καύσιμο, μέσω του μπουτόν που υπάρχει στην κεντρική κονσόλα.

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με τις μειωμένες ανάγκες συντήρησης, λόγω της «καθαρής» καύσης που εξασφαλίζει το φυσικό αέριο, συνθέτουν την πλέον φιλική, αλλά και προσιτή λύση μετακίνησης.

Get it on Google Play Download on the App Store