Το νέο A8 είναι η hi-tech ναυαρχίδα της Audi (+video)

Η Audi αποκάλυψε επίσημα πριν από λίγη ώρα στη Βαρκελώνη της Ισπανίας την 4η γενιά του A8, το οποίο έρχεται με κορυφαία τεχνολογία, πολυτέλεια και ασφάλεια, για να πάρει τη θέση του στην κορυφή της γκάμας των μοντέλων της γερμανικής εταιρείας.

Το νέο Audi A8 σύμφωνα με την εταιρεία, μας δείχνει από σήμερα το μέλλον στην πολυτελή κατηγορία και υπό αυτό το πρίσμα είναι το πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής που διαθέτει πλήρως αυτόνομη οδήγηση, αφού το σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης με το οποίο εφοδιάζεται μπορεί να κινήσει εντελώς αυτόνομα το αυτοκίνητο σε ταχύτητες έως και 60 χλμ./ώρα.

Πιο συγκεκριμένα, πάντα μέχρι και αυτή την ταχύτητα, το σύστημα αυτόματα χειρίζεται το ξεκίνημα του αυτοκινήτου, την επιτάχυνση, τα φρένα και το τιμόνι, χωρίς ο οδηγός να χρειαστεί να κάνει τίποτα. Επίσης, το σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης αυτόνομα μπορεί να παρκάρει και ξεπαρκάρει το αυτοκίνητο, χωρίς καν ο οδηγός να βρίσκεται μέσα σε αυτό. Μάλιστα, όταν ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία, το σύστημα βάζει αυτόματα το κιβώτιο στη θέση «P» και σβήνει το αυτοκίνητο.

Ένα ακόμη σημείο υψηλής τεχνολογίας του νέου Audi A8 αποτελεί και η ανάρτησή του, που χρησιμοποιεί ειδικούς μικρούς ηλεκτροκινητήρες σε όλους τους τροχούς, για να αυξομειώσει αυτόματα την απόσβεση και να επιτύχει κορυφαία επίπεδα άνεσης, ανεξαρτήτως της κατάστασης του οδοστρώματος.

Στο ίδιο hi-tech πλαίσιο εντάσσεται και το εσωτερικό του αυτοκινήτου, εκεί όπου όλα τα όργανα και ενδείξεις είναι ψηφιακά, από τον πλήρως ψηφιακό HD πίνακα οργάνων, την κεντρική οθόνη 10,1 ιντσών για το σύστημα πολυμέσων, το χειρισμό του κλιματισμού κ.λπ.

Ο οδηγός μπορεί να χρησιμοποιήσει μέσω ενός προηγμένου συστήματος φωνητικών εντολών όλες τις δυνατότητες που του δίνει το αυτοκίνητο για την ψυχαγωγία, την πληροφόρηση, τα συστήματα ασφαλείας κ.λπ. Φυσικά, το A8 συνεχίζει να προσφέρει κορυφαία επίπεδα άνεσης στο εσωτερικό του, ιδίως στο μακρύτερο A8 L, όπου τα πίσω καθίσματα είναι ηλεκτρικά, κάνουν μασάζ, έχουν αναρτώμενα υποπόδια κ.λπ.

Σχεδιαστικά, το νέο Audi A8 έρχεται με πιο λείες γραμμές από κάθε άλλη φορά και περιλαμβάνοντας στο εμπρόσθιο τμήμα του μεγάλη την πολυγωνική μάσκα της Audi, μαζί με hi-tech φώτα. Στο πίσω μέρος η οροφή πέφτει λιγότερο κάθετα για να δώσει μια νότα από κουπέ μοντέλα, ενώ ξεχωρίζουν και τα διπλά LED φώτα. Στις διαστάσεις του, το A8 έχει ένα μακρύ αμάξωμα 5,17 μέτρων, με το A8 L να προσθέτει επιπλέον 13 εκατοστά σε μεταξόνιο.

Στους κινητήρες, το νέο Audi A8 θα συνδυαστεί με τον νέο 3λιτρο TFSI V6 βενζινοκινητήρα των 340 ίππων και τον επίσης νέο 3λιτρο TDI V6 diesel των 286 ίππων. Αργότερα θα προστεθούν οι V8 4.0 λίτρων σε diesel και βενζίνη με 435 και 460 ίππους αντίστοιχα, αλλά και η κορυφαία έκδοση με τον 6λιτρο W12 κινητήρα βενζίνης.

Όλα τα μοτέρ συνδυάζονται με ένα «ήπιο» υβριδικό σύστημα, που χρησιμοποιεί το προηγμένο ηλεκτρικό σύστημα 48-Volt του αυτοκινήτου για να σβήσει εντελώς εν κινήσει τον κινητήρα όταν δεν απαιτείται η χρήση του, μειώνοντας έως και κατά 0,7 λτ./100 χλμ. την κατανάλωσή του.

Αργότερα θα προστεθεί στη γκάμα και η plug-in υβριδική έκδοση A8 L e-tron Quattro, με 3λιτρο TFSI βενζινοκινητήρα και ηλεκτροκινητήρα 449 ίππων, που θα προσφέρει κίνηση μόνο με ηλεκτρισμό για διαδρομές έως και 50 χλμ. Σε ό,τι αφορά τέλος στη διάθεση του νέου Audi A8 στην Ευρώπη, αυτή θα ξεκινήσει από το ερχόμενο φθινόπωρο.

Διαβάστε ακόμα: 

Πόσο κοστίζει το «καυτό» Audi RS 5 στη χώρα μας; 

Στην παραγωγή το εντυπωσιακό ηλεκτρικό Audi e-tron Sportback των 503 ίππων 

Νέο Audi R8 Spyder V10 plus με 610 ίππους 

Get it on Google Play Download on the App Store