Ηλιακή βελτίωση για το VW ID. Buzz από την ABT

Όταν η ABT πιάνει αυτοκίνητα του VW Group στα χέρια της, είθισται να απογειώνονται σε εμφάνιση, απόδοση και επιδόσεις. Το ID. Buzz δεν μένει εκτός πλάνων του Γερμανού βελτιωτή, αλλά προς το παρόν το tuning του αφορά κάτι διαφορετικό.

Η φίρμα από το Κέμπτεν δεν αυξάνει την ιπποδύναμη του ηλεκτρικού minivan, ούτε διαφοροποιεί το αμάξωμά του. Ούτε καν ζάντες δεν αλλάζει. Εξωτερικά, το ID. Buzz της ABT είναι ολόιδιο με το εργοστασιακό. Θα πρέπει να είσαι πολύ παρατηρητικός και να εστιάσεις στην οροφή, για να εντοπίσεις το επίκεντρο της βελτίωσης. Οι Γερμανοί τοποθετούν ηλιακά πάνελ στο ID. Buzz, υπόσχοντας έως 600 Watt μέγιστης ενέργειας και έξτρα αυτονομία που μπορεί να φτάσει τα 3.000 χλμ. ετησίως! Φυσικά, για να επαληθευτούν αυτά τα νούμερα θα πρέπει οι συνθήκες να είναι ιδανικές (που σπανίζουν στη Γερμανία). Στη χώρα μας, ωστόσο, το βελτιωμένο ID. Buzz θα κάνει «παπάδες».

Η ABT μάλιστα εξελίσσει ηλιακά πάνελ και για τα πλαϊνά του αμαξώματος, που θα τοποθετήσει στην έκδοση με το κανονικό μεταξόνιο. Τα φωτοβολταϊκά στην οροφή τοποθετούνται μόνο σε εκείνη με το μακρύ μεταξόνιο, καθώς στην κανονική η έκταση της οροφής δεν επαρκεί για την εφαρμογή τους. Όταν -και αν- τελειοποιηθούν τα πλαϊνά πάνελ, η συνολική χωρητικότητα ενέργειας υπολογίζεται πως θα εκτιναχθεί στα 1.000 Watt, συμπαρασύροντας στα ουράνια και την αυτονομία. Πάνω από 3.220 χλμ. επιπλέον αυτονομίας κάθε χρόνο αναφέρουν οι Γερμανοί, δίχως να χρειάζεται καν να μπει το αυτοκίνητο στην πρίζα!

Αλλαγές δεν υπάρχουν μηχανικά, περιοριζόμενες μόνο στο στιλιστικό κομμάτι. Κάτω από τους ρετρό χρωματισμούς του εξωτερικού συναντάμε τον ηλεκτροκινητήρα των 204 ίππων και 310 Nm, που τοποθετείται στον πίσω άξονα και τροφοδοτεί τους ανάλογους τροχούς. Τα 100 χλμ./ώρα από στάση έρχονται σε 10,2 δλ. και η τελική περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 145 χλμ./ώρα, τιμές πέρα ως πέρα ικανοποιητικές για βαν 2.471 κιλών. Η μπαταρία των 77 kWh από τη μεριά της προσφέρει αυτονομία κοντά στα 350 χλμ., οπότε φαίνεται πόσο επουσιώδης είναι η παρέμβαση της ABT με την ενίσχυση των φωτοβολταϊκών στο συγκεκριμένο τομέα.

Get it on Google Play Download on the App Store