Σοκαριστική BMW M5 Touring 950 ίππων! (+video)

Οι Άγγλοι τα ονομάζουν «sleepers». Μονολεκτική απόδοση στην ελληνική γλώσσα δεν υπάρχει, πέρα από το ελαφρώς αφηρημένο «μουλωχτά» ή «ύπουλα» αν προτιμάτε. Με δυο λόγια, αυτοκίνητα που δεν «γεμίζουν» το μάτι από πλευράς δύναμης αλλά αν κάνεις πως τα προκαλείς, τρέχεις να κρυφτείς. Ενδεικτικότατο παράδειγμα, η εν λόγω BMW.

Δείτε ακόμα: Νέα BMW Z4 M40i με εντυπωσιακές επιδόσεις

Καταρχάς Μ5 Touring δεν έχει υπάρξει από τη Μ5 Ε60 (αυτή με τον V10 κινητήρα). Ούτε η προηγούμενη F10, ούτε η σημερινή F90 συναντώνται με αμάξωμα διαφορετικό του σεντάν, παρόλο που Audi και Mercedes προσφέρουν σταθερά τα πολύ γρήγορα Α6 και Ε-Class σε estate εκδοχές (RS 6 και E 63 S AMG αντίστοιχα). Οπότε αν δεις την συγκεκριμένη δίπλα σου, πολύ πιθανό να νομίσεις πως πρόκειται για κάποια 530i με το M-Package. Οι 20αρες ζάντες και τα φαρδιά ελαστικά είναι στοιχεία που λίγοι θα δώσουν σημασία, ενώ και οι τεράστιοι δίσκοι των φρένων αποτελούν λεπτομέρεια για λίγους. Μόλις την ακούσεις, όμως, αρχίσεις να καταλαβαίνεις ότι κάτι περίεργο τρέχει κάτω από το καπό.

Βέβαια τίποτα δεν προϊδεάζει κανέναν για το τι επακολουθεί, οταν το πεντάλ του γκαζιού τερματίσει τη διαδρομή. Ο twinturbo V8 των 4.4 λίτρων και 560 ίππων της Μ5 5ης γενιάς έχει πάρει θέση στο βαυαρικό μηχανοστάσιο, όχι όμως σε αυτή τη μορφή. Ο επαναπρογραμματισμός του εγκεφάλου, τα νέα συστήματα εισαγωγής και εξαγωγής, η αντικατάσταση των τούρμπο με δυο θηριώδη, αλλά και τα intercooler μεγαλύτερης παροχής «εξακοντίζουν» την ισχύ στο φάσμα των 1.000 ίππων. Αναλόγως διάθεσης του οδηγού, η δύναμη μπορεί να ρυθμιστεί από τα 800 άλογα (για καθημερινές μετακινήσεις) μέχρι τα 950 (για αγώνες dragster). Σημειωτέον, όλα αυτά με εργοστασιακά «σωθικά».

Διαβάστε επίσης: Βελτιωμένη, νέα BMW M5 εκθέτει Lamborghini (+video)

Τον έλεγχο έχει αναλάβει ένα κιτ αερανάρτησης της KW, ενώ το εσωτερικό είναι καλυμμένο με δέρμα, alcantara και επενδύσεις ανθρακονημάτων. Η CFD, που εξέλιξε την μοναδική αυτή BMW, δεν ανακοινώνει νούμερα επιδόσεων. Η ισχυρότερη M5 F10 (η Jahre Edition), πάντως, με 600 ίππους θέλει 3,9 δλ. για τα πρώτα 100 χλμ./ώρα και η τελική ξεπερνά τα 300 χλμ./ώρα με την αφαίρεση του «κόφτη» των 250 χλμ./ώρα. Οπότε μπορούμε μόνο να φανταστούμε τι γίνεται με 950 ίππους.


Get it on Google Play Download on the App Store