Βελτιωτής ετοιμάζει ντίζελ Audi R8! (+video)

Τα ντίζελ εδώ και καιρό βιώνουν μια παρατεταμένη κυνηγετική περίοδο, συλλέγοντας τα σκάγια από τις νομοθεσίες εκπομπών ρύπων. Παρόλα αυτά, ο κόσμος δεν ξεχνά. Ούτε οι βελτιωτές, εξ ου και το Audi R8 TDI που ετοιμάζεται στην Αγγλία!

Η Darkside Developments έχει στο γκαράζ της ένα R8 πρώτης γενιάς, με τον 4.2 V8 FSI στο κέντρο. Η απόδοση των 420 ίππων και 430 Nm δεν είναι ούτε στα επίπεδα του TT RS σήμερα, αλλά για το 2006 αποτελούσε σεβαστό νούμερο. Ο γερμανικός V8 δεν έχει κανένα πρόβλημα με τη βελτίωση, με πολλά twinturbo kits να εκτινάσσουν την ισχύ άνω των 600 και 700 ίππων. Οι Άγγλοι, όμως, δεν θέλουν να ακολουθήσουν το συρμό. Θέλουν να φτιάξουν ένα μοναδικό στον κόσμο R8. Και θέλουν να το κάνουν, μέσω της πετρελαιοκίνησης.

Η μετατροπή μόνο εύκολη δεν είναι, καθώς απαιτείται αλλαγή κινητήρα. Τα κεντρομήχανα -και δη, στην κλίμακα των υπεραυτοκινήτων- δεν αρέσκονται στις μεταμοσχεύσεις. Η χωροταξία κάνει τη ζωή «πατίνι» στους μηχανικούς, όμως αυτοί της Darkside δεν λένε «όχι» στα δύσκολα. Οι κινητήρες που προκρίνονται ως επιλογές είναι ο 3.0 V6 TDI και ο 4.0 V8 TDI. Οι προοπτικές ενίσχυσης, ειδικά στον V8, εμφανίζονται πρακτικά ανεξάντλητες. Υπάρχουν βελτιωμένα με τον 4λιτρο ντίζελ V8 στα 800 άλογα και τη ροπή πάνω από τα 1.200 Nm! Για τον V6 TDI οι σκέψεις είναι πιο συγκρατημένες, με την ισχύ να υπολογίζεται στα 500-520 άλογα και τα 800 Nm. Φυσικά, για να γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να γίνουν πολλές εργασίες σε μηχανοστάσιο και πλαίσιο, ούτως ώστε να χωρέσει και το κιβώτιο. Οι Άγγλοι θέλουν χειροκίνητο, το οποίο θα πρέπει να ενισχύσουν αναλόγως για να αντέχει στα αυξημένα φορτία. Αλλά από τη στιγμή που υπάρχουν γνώσεις, διάθεση και μέσα, δεν έχουμε παρά να περιμένουμε.

Get it on Google Play Download on the App Store