Δοκιμή Mercedes X 250 d (+video)

Έκπληξη, χαρά, ενθουσιασμός… Συναισθήματα έντονα και δυνατά που προκαλεί η νέα Mercedes X-Class, τα οποία σε κάνουν να νιώθεις ζωντανός. Όπως ακριβώς νιώθεις οδηγώντας την σε κάθε είδους τερέν.

Ξεκινήσαμε κάπως διαφορετικά από ότι συνηθίζουμε το κείμενό μας για τη δοκιμή της Mercedes X 250 d καθώς θεωρούμε πως το συγκεκριμένο μοντέλο αξίζει μιας ειδικής μεταχείρισης. Βλέπετε, η X-Class είναι ένα αυτοκίνητο που βάζει την γερμανική μάρκας σε… ξένα χωράφια και μάλιστα με αρκετή σιγουριά που αντλείται από την πλούσια εμπειρία της μάρκας τόσο σε επιβατικά όσο και επαγγελματικά μοντέλα. Η νέα Mercedes X-Class λοιπόν είναι το αυτοκίνητο που έρχεται να βάλει το «αστέρι» στην κατηγορία των αγροτικών ή των pick-up αν θέλετε, χωρίς όμως να απευθύνεται αποκλειστικά στον παραδοσιακό αγοραστή της κατηγορίας αυτής. Εξάλλου και οι ίδιοι οι ιθύνοντες της Mercedes ξέρουν πολύ καλά πως η κατηγορία αλλάζει και το λένε. Δεν είναι τυχαίο πως στην παρουσίαση του αυτοκινήτου είπαν ξεκάθαρα ότι τα pick-up είναι πλέον τα καινούργια 4×4, αφού τα 4×4 που ξέραμε κάποτε έχουν γίνει SUV με πολύ πιο ασφάλτινο προσανατολισμό, αφήνοντας χώρο για πιο «καθαρά» εκτός δρόμου οχήματα.

Αυτό ακριβώς κάνει και η Mercedes με την X-Class προσφέροντας και τα πλεονεκτήματα της καρότσας, τα οποία στον υπόλοιπο κόσμο δεν απευθύνονται μόνο σε… αγρότες αλλά σε ανθρώπους με έντονο lifestyle. Εμείς λοιπόν πήραμε στα χέρια μας τη Mercedes X 250 d με αυτόματο κιβώτιο επτά σχέσεων και τετρακίνηση, για να τη δοκιμάσουμε σε κάθε είδους τερέν. Κάναμε μαζί της 1.000+ χιλιόμετρα και πλέον έχουμε μία ξεκάθαρη εικόνα την οποία θα σας μεταφέρουμε μέσα από το κείμενό μας. Πριν όμως ξεκινήσουμε, να σας πούμε πως η συγκεκριμένη έκδοση ξεκινά από τα 39.868 ευρώ (με χειροκίνητο κιβώτιο ξεκινά από τα 38.830 ευρώ) και φυσικά ανήκει στην κατηγορία των επαγγελματικών οχημάτων, με ότι αυτό συνεπάγεται για την χώρα μας.

Μπροστά SUV, πίσω αγροτικό

Η Mercedes X-Class είναι συμπαραγωγή με την κοινοπραξία Renault-Nissan και κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της δεύτερης στη Βαρκελώνη. Παρουσιάστηκε το 2017 και προκάλεσε μεγάλο ντόρο με πολλούς φίλους της Mercedes να τα… βάζουν με την γερμανική μάρκα και την επιλογή της να φτιάξει ένα τέτοιο αυτοκίνητο, ξεχνώντας προφανώς πως η Mercedes έχει στην γκάμα της κάθε λογής οχήματα. Έτσι, έκπληξη ήταν περισσότερο το ότι δεν είχε pickup στην φαρέτρα της τόσα χρόνια. Πλέον όμως έχει και το φωνάζει, κυρίως με την εμφάνιση του εμπρός μέρους της X-Class. Ένα εμπρός μέρος το οποίο γεμίζει τους καθρέφτες των προπορευόμενων αυτοκινήτων στον αυτοκινητόδρομο, κάνοντάς τους να κάνουν στην άκρη στην θέα του αστεριού.

Τα φώτα είναι LED ενώ το καπό και τα φτερά είναι αρκετά μυώδη. Σίγουρα κοιτώντας την X-Class από μπροστά, νομίζεις πως έχει να κάνεις με κάποιο σύγχρονο SUV της Mercedes. Από το πλάι και πίσω φυσικά, είναι ξεκάθαρο πως έχεις να κάνεις με ένα αγροτικό με την καρότσα και το τελείωμα της καμπίνας να μην αφήνουν πολλά περιθώρια στους σχεδιαστές για δημιουργία… Εκτός όμως από το επιβλητικό εμπρός μέρος είναι και οι διαστάσεις του που το κάνουν να μοιάζει στιβαρό καθώς μιλάμε για ένα όχημα μήκους 5.340 χλστ. με πλάτος και ύψος στα 1.920 και 1.819 χλστ. αντίστοιχα, την στιγμή που το μεταξόνιό του είναι στα 3.150 χλστ.

Brutal εσωτερικό

Το εσωτερικό της Mercedes X-Class έχει πολλά σημεία τα οποία θυμίζουν επιβατικό αυτοκίνητο της μάρκας, όπως το τιμόνι, ο πίνακας οργάνων, το ταμπλό με την οθόνη αφής στο κέντρο του και τους στρογγυλούς αεραγωγούς. Η ποιότητα των υλικών παρόλα αυτά απέχει από αυτή με την οποία η Mercedes έχει καλομάθει τους ιδιοκτήτες των επιβατικών αυτοκινήτων της. Χρησιμοποίησε λοιπόν σκληρά πλαστικά, τα οποία δε χρειάζονται… ειδική μεταχείριση και δεν θα χαραχτούν με το παραμικρό από την σκληρή, επαγγελματική χρήση, ενώ σε πείθουν με την συναρμογή τους. Θα θέλαμε όμως μαλακό υλικό στο υποβραχιόνιο των εμπρός θυρών, καθώς μετά από πολύωρες μετακινήσεις ο αριστερός αγκώνας του οδηγού κουράζεται. Ο εξοπλισμός από την άλλη είναι σε επίπεδα Mercedes και δεν αφήνει περιθώριο για παράπονα. Διζωνικός κλιματισμός, θερμαινόμενα και ηλεκτρικά καθίσματα, συρόμενο ηλεκτρικό παράθυρο πίσω, 7 αερόσακοι, ειδοποίηση σε περίπτωση ακούσιας αλλαγής λωρίδας με δόνηση στο τιμόνι, πλοήγηση, cruise control, κάμερα 360 μοιρών και αναγνώριση οδικών σημάτων είναι κάποια από τα στοιχεία.

Όσον αφορά στους πίσω επιβάτες, αν και έχουμε να κάνουμε με διπλοκάμπινο αγροτικό, δεν πρόκειται να νιώσουν αδικημένοι. Έχουν αεραγωγούς, θήκες, φως, αρκετό χώρο για γόνατα και κεφάλι και κάθονται αμφιθεατρικά. Το τελευταίο χαρακτηριστικό κάνει και λίγο πιο δύσκολη την πρόσβαση στην καμπίνα, αφού το κάθισμα είναι ψηλά τοποθετημένο, αλλά η χειρολαβή στη μεσαία κολόνα και το σκαλοπάτι διευκολύνουν την κατάσταση. Όσον αφορά στην καρότσα, εκεί υπάρχει παροχή ρεύματος και άγκιστρα τα οποίος μπορούν να αλλάξουν θέση αναλόγως αναγκών. Συνολικά μπορεί να σηκώσει έως και 1.016 κιλά και χωράει μία ευρωπαλέτα ακόμη και στο πιο στενό της σημείο, ανάμεσα στους θόλους, των πίσω τροχών.

Πανταχού παρούσα η ροπή

Η Mercedes διαθέτει την X-Class και σε εκδόσεις με κίνηση αποκλειστικά στον πίσω άξονα. Στην περίπτωσή μας είχαμε την τετρακίνητη έκδοση με τον 2.3 λτ. τετρακύλινδρο πετρελαιοκινητήρα των 190 ίππων και 450 Nm ροπής και το αυτόματο κιβώτιο των επτά σχέσεων (υπάρχει φυσικά και χειροκίνητο κιβώτιο αλλά και έκδοση με 2.3 λτ. μοτέρ στους 163 ίππους με ένα τούρμπο). Ο κινητήρας του αυτοκινήτου της δοκιμής μας έχει δύο τούρμπο που φροντίζουν για την καλή απόκρισή του στο πάτημα του γκαζιού από τις χαμηλές στροφές έως και τις 4.000 σ.α.λ. καθιστώντας το αυτοκίνητο γρήγορο στον αυτοκινητόδρομο και πλήρως ελεγχόμενο σε εκτός δρόμου διαδρομές με χαμηλή ταχύτητα, καθώς η ροπή είναι πανταχού παρούσα. Αν και δεν είναι το ζητούμενο σε τέτοιου είδους αυτοκίνητα (τουλάχιστον όχι για τους περισσότερους), οι επιδόσεις είναι παραπάνω από ικανοποιητικές με το 0-100 χλμ./ώρα να έρχεται σε 11,4 δλ. και την τελική ταχύτητα να είναι στα 179 χλμ./ώρα. Όσον αφορά στην κατανάλωσή του, η μέση τιμή της δοκιμής μας ήταν στα 8,6 λίτρα/100 χλμ. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πρόκειται για την έκδοση με το αυτόματο κιβώτιο, η οποία πάντως έχει και σειριακή λειτουργία με αλλαγή των σχέσεων από τον λεβιέ ταχυτήτων με την κίνησή του εμπρός ή πίσω.

Mercedes σε όλα της

Η X-Class είναι ένα pick-up, αλλά δεν παύει να είναι Mercedes και στο υπενθυμίζει από τα πρώτα κιόλας μέτρα που θα διανύσεις. Ήσυχη, καλά ηχομονωμένη καμπίνα, από την οποία διαπερνά μόνο ένα ελαφρύ γουργουρητό από το μοτέρ και άνεση από την ανάρτηση που θα ζήλευαν ακόμη και επιβατικά μοντέλα Mercedes. Στον αυτοκινητόδρομο ταξιδεύεις άνετα, και σταθερά μέχρι τις νόμιμες ταχύτητες, ενώ εκτός δρόμου νιώθεις πως το αυτοκίνητο είναι ασταμάτητο. Μεγάλη απόσταση από το έδαφος (22,2 εκ.), τετρακίνηση και ανάρτηση με απίστευτα μεγάλη διαδρομή που φροντίζει ακόμη και σε ακραίες καταστάσεις όλοι οι τροχοί να πατάνε στο έδαφος.

Στα πιο ειδικά χαρακτηριστικά, η τετρακίνηση εμπλέκεται έως τα 100 χλμ./ώρα και μπορεί να κλειδώσει σε αναλογία 50:50 σε εμπρός και πίσω άξονα. Στο νερό, η Mercedes X-Class μπορεί να περάσει από υδάτινο εμπόδιο ύψους έως και 60 εκατοστών, ενώ οι γωνίες εισόδου, ράμπας και εξόδου είναι 29, 20,4 και 24 μοίρες αντίστοιχα. Κατά τα λοιπά, τα φρένα της είναι πανίσχυρα, το κιβώτιο είναι άμεσο και με ομαλές αλλαγές και μόνο από το τιμόνι θα θέλαμε να είναι λιγότερο βαρύ και να κόβει περισσότερο. Πιο κάτω μπορείτε να δείτε και το video το οποίο ετοιμάσαμε για την Mercedes X 250 d.

+ Σχεδιασμός καμπίνας, σχεδίαση εμπρός μέρους, οδική συμπεριφορά, εκτός δρόμου ικανότητες, απόδοση κινητήρα, εξοπλισμός άνεσης και ασφάλειας

–  Αίσθηση τιμονιού, σκληρό πλαστικό στο υποβραχιόνιο της πόρτας

Καύσιμο
Πετρέλαιο
Κυβισμός (κ.εκ.)
2.299
Κύλινδροι/βαλβίδες
4/16
Ταχύτητες
7 Auto
Ισχύς (PS/σ.α.λ.)
190/3.750
Ροπή (Nm/σ.α.λ.)
450/1.500 – 2.500
0-100 χλμ./ώρα (δλ.)
11,4
Τελική ταχύτητα (χλμ./ώρα)
179
Αστική (λτ./100 χλμ.)
9,6
Υπεραστική (λτ./100 χλμ.)
6,7
Μεικτή (λτ./100 χλμ.)
7,7
Εκπομπές CO2 (γρ./χλμ.)
203
Τέλη κυκλοφορίας (ευρώ)
235
Εμπρός ανάρτηση
Διπλά ψαλίδια, αντ. δοκός
Πίσω ανάρτηση
Πολλαπλών συνδέσμων, αντ. δοκός
Εμπρός φρένα
Αεριζόμενοι δίσκοι
Πίσω φρένα
Αεριζόμενοι δίσκοι
Υποβοήθηση τιμονιού
Υδραυλική
Μήκος (χλστ.)
5.340
Πλάτος (χλστ.)
1.920
Ύψος (χλστ.)
1.819
Μεταξόνιο (χλστ.)
3.150
Βάρος (κιλά)
2.169
Αστέρια
(5)
Ασφάλεια ενηλίκου
90%
Ασφάλεια παιδιού
87%
Ασφάλεια πεζού
80%
Επικουρικά συστήματα
77%
ESP
 
Αερόσακοι
7
Αυτόνομη πέδηση
 
Διατήρηση Λωρίδας
 
Έλεγχος τυφλών σημείων
 
Αναγνώριση πινακίδων
 
Αυτόματα φώτα
 
Αυτόματοι υαλοκαθαριστήρες
 
Ψηφιακός πίνακας οργάνων
 
Σύστημα πολυμέσων
 
Κάμερα οπισθοπορείας
 
Ηλεκτρικά παράθυρα
4
Ηλεκτρικοί καθρέπτες
 
Air condition
 
Κλιματισμός
 
Ηχοσύστημα
 
Ζάντες Αλουμινίου
 
Τιμή από
39.880
Get it on Google Play Download on the App Store