Δοκιμές των νέων ελαστικών που φουσκώνουν μόνα τους!

Οι σωστές πιέσεις στα ελαστικά είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλειά μας στο δρόμο, ενώ παίζουν σημαντικό ρόλο και στην κατανάλωση καυσίμου. Παράλληλα, ολοένα και περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες εξοπλίζουν τα νέα μοντέλα τους με σύστημα παρακολούθησης πίεσης των ελαστικών, που προειδοποιούν τον οδηγό σε περίπτωση απώλειας αέρα μέσω ένδειξης στον πινακα οργάνων. Η Goodyear κάνει ένα ακόμα βήμα παραπάνω και δοκιμάζει σε πραγματικές συνθήκες τη νέα τεχνολογία Air Maintenance Technology (την είχε παρουσιάσει το 2012), ο σκοπός της οποίας είναι να αυτο-φουσκώνει το ελαστικό που έχει χάσει πίεση χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση.

Η λειτουργία του συστήματος είναι σχετικά απλή. Μια βαλβίδα ανιχνεύει όταν η πίεση έχει πέσει κάτω από την επιτρεπόμενη και αμέσως ανοίγει για να εισέλθει αέρας μέσω του εύκαμπτου σωλήνα που βρίσκεται περιμετρικά της ζάντας. Όπως γυρίζει το ελαστικό πιέζει τον σωλήνα ωθώντας τον αέρα στο ελαστικό με τη βαλβίδα εισροής και έτσι το ελαστικό φουσκώνει.

Από την άλλη πλευρά, η αντίπαλη Michelin ξεκίνησε την παραγωγή των ελαστικών X Tweel, τα οποία δεν χρειάζονται αέρα και δεν σκάνε με τίποτα.

Get it on Google Play Download on the App Store