Σύστημα ανίχνευσης πεζών στο νέο Ford Mondeo (+video)


Το νέο Ford Mondeo προσφέρει πρώτο τη νέα τεχνολογία Ford Pedestrian Detection και μπορεί να ανιχνεύει πεζούς που βρίσκονται στο δρόμο -ή που σκοπεύουν να περάσουν μπροστά από το αυτοκίνητο- και αυτόματα φρενάρει αν ο οδηγός δεν αντιδράσει στις προειδοποιήσεις. Η τεχνολογία αυτή που κάνει ντεμπούτο στο νέο Ford Mondeo μπορεί να μειώσει τη σφοδρότητα των ατυχημάτων με πεζούς ή να βοηθήσει τους οδηγούς να αποφύγουν τελείως ένα ατύχημα. Το σύστημα που εφοδιάζεται με ραντάρ και κάμερα διασταυρώνει τα στοιχεία με μία βάση δεδομένων με ‘ανθρώπινες φιγούρες’ για να ξεχωρίζει τους πεζούς από άλλα αντικείμενα του δρόμου.

Το Pedestrian Detection αναγνωρίζει ανθρώπους και μειώνει τη σφοδρότητα συγκρούσεων με ταχύτητα έως 80 χλμ./ώρα. Εάν ανιχνευτεί πεζός μπροστά από το αυτοκίνητο και διαπιστωθεί κίνδυνος σύγκρουσης, ο οδηγός θα λάβει πρώτα μία ακουστική και οπτική προειδοποίηση. Εάν δεν αντιδράσει, το σύστημα προετοιμάζει τα φρένα για ενεργοποίηση μειώνοντας την απόσταση μεταξύ τακακιών και δίσκων. Εάν και πάλι δεν υπάρξει αντίδραση από τον οδηγό τα φρένα ενεργοποιούνται αυτόματα και η ταχύτητα του οχήματος μειώνεται.

Οι μηχανικοί δοκίμασαν το σύστημα σε κλειστές πίστες χρησιμοποιώντας πλατφόρμες με ανδρείκελα κανονικού μεγέθους. Πέρασαν πολλούς μήνες δοκιμάζοντας και βελτιώνοντας το σύστημα σε δρόμους σε όλο τον κόσμο καλύπτοντας πάνω από 500.000 χλμ. θέλοντας να αποδείξουν την αξιοπιστία του σε πραγματικές συνθήκες.

Το νέο Mondeo θα εφαρμόζει επίσης αυτόματη πίεση πέδησης για να μειώσει τις επιπτώσεις ή να αποφύγει εντελώς μία σύγκρουση με προπορευόμενο όχημα. Το Active City Stop λειτουργεί με ταχύτητες έως 40 χλμ./ώρα. Σε υψηλότερες ταχύτητες, το νέο Pre-Collision Assist χρησιμοποιεί τεχνολογία ραντάρ και κάμερας για να ανιχνεύει μία περιοχή σε ακτίνα μέχρι 200 μ. μπροστά, ενώ μπορεί να εφαρμόζει αυτόματα ακόμα και τη μέγιστη πίεση πέδησης προκειμένου να περιορίσει τις επιπτώσεις ή να αποφύγει πολλούς τύπους εμπρόσθιων συγκρούσεων.

Η τεχνολογία ραντάρ ανοίγει το δρόμο και για τη νέα λειτουργία Distance Indication και την τεχνολογία Adaptive Cruise Control. Το Distance Indication αποτελεί μία φιλική προς το χρήστη οπτική διεπαφή που ενημερώνει τον οδηγό για τη χρονική απόσταση από το προπορευόμενο όχημα. Το Adaptive Cruise Control διατηρεί αυτόματα μία επιλεγμένη απόσταση από το προπορευόμενο όχημα. 

Επιπλέον, η εμπρόσθια κάμερα υποστηρίζει το Lane Keeping Aid, που εφαρμόζει ροπή διεύθυνσης για να επαναφέρει το νέο Mondeo στη λωρίδα του εάν ανιχνευτεί ακούσια απόκλιση από αυτή, αλλά και το Traffic Sign Recognition, που παρέχει στον οδηγό πληροφορίες  ανιχνεύοντας τα όρια ταχύτητας, τις πινακίδες λήξης περιορισμών και απαγορεύσεων προσπέρασης μέσω της οθόνης του ταμπλό.

Δείτε παρακάτω στο βίντεο πως λειτουργεί το Ford Pedestrian Detection:

Get it on Google Play Download on the App Store