Γιατί τα γράμματα στα ασθενοφόρα είναι ανάποδα;

Ο οδηγός πρέπει να έχει συνεχώς τα μάτια του… 104 στο δρόμο, αλλά και τα αφτιά του «τεντωμένα», ώστε πάντα να είναι σε εγρήγορση. Η όποια ενασχόληση με το κινητό τηλέφωνο απαγορεύεται διά ροπάλου, γιατί η αντίληψη και τα αντανακλαστικά μειώνονται δραστικά. Επίσης, καλό είναι και η ένταση του ραδιοφώνου να βρίσκεται σε λογικά επίπεδα, καθώς ενδέχεται να μην ακουστεί η σειρήνα ενός περιπολικού, πυροσβεστικού οχήματος ή ασθενοφόρου.

Σε κάθε περίπτωση όταν αντιληφθούμε κάτι τέτοιο κάνουμε αμέσως στην άκρη από νωρίς. Δεν περιμένουμε πότε θα φτάσει το όχημα πίσω από το δικό μας, εμποδίζοντάς το να κυκλοφορήσει ελεύθερα. Γι’ αυτό έχουμε το βλέμμα μας εστιασμένο στον κεντρικό καθρέπτη και στους εξωτερικούς. Για να μπορούμε λοιπόν να διαβάζουμε σωστά μέσω των καθρεπτών το «Ασθενοφόρο» ή «Ambulance», οι λέξεις αυτές πάνω στο όχημα είναι γραμμένες ανάποδα.

Σίγουρα θα το έχετε προσέξει οι περισσότεροι όταν το βλέπετε μπροστά σας. Ενδεχομένως να έχετε σκεφτεί πως πρόκειται για κάποιο λάθος. Αν ήταν γραμμένα με την κανονική φορά, τότε θα τα διαβάζατε ανάποδα από τους καθρέπτες και δεν θα καταλαβαίνατε τι γράφει.

Για να είναι σε θέση όμως όλα αυτά τα οχήματα άμεσης ανάγκης να κυκλοφορούν όσο το δυνατό πιο γρήγορα ειδικά σε αυτοκινητόδρομους, θα πρέπει οι οδηγοί των υπολοίπων οχημάτων να μην πατάνε τη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.). Όχι για να γλιτώσουν τις όποιες κυρώσεις αν τους σταματήσει η αστυνομία, αλλά γιατί στο ασθενοφόρο που έχει κολλήσει στην κίνηση, ίσως να βρίσκεται ένας συγγενής. Εννοείται ότι δεν χρειάζεται κανένας πανικός, γιατί στην προσπάθεια του οδηγού να ανοίξει δρόμο, μπορεί να προκληθεί ατύχημα.

Get it on Google Play Download on the App Store