Γνωρίζετε τι κάνει το κουμπί Auto Hold;

Τα σύγχρονα αυτοκίνητα διαθέτουν πολλά συστήματα που βοηθούν τον οδηγό και κάνουν την οδήγηση πιο εύκολη και ασφαλή, από την αυτόνομη πέδηση, έως το ηλεκτρικό χειρόφρενο. Το τελευταίο τοποθετείται σε ολοένα και περισσότερα αυτοκίνητα και τείνει να εξαφανίσει το κλαστικό χειρόφρενο με το λεβιέ. Ένα μπουτόν, που συνήθως συνυπάρχει μαζί με το διακόπτη του ηλεκτρικού χειρόφρενου, είναι το Auto Hold. Ας δούμε αναλυτικά παρακάτω ποια είναι η χρήση του και πως λειτουργεί.

Δείτε ακόμα: Πόσο λάδι καίει ένας κινητήρας φυσιολογικά;

Καταρχήν, το Auto Hold διατηρεί το αυτοκίνητο σε στάση, ακόμα και αν το πεντάλ φρένων δεν είναι πιεσμένο. Βασική προϋπόθεση, είναι ότι ο οδηγός έχει σταματήσει τελείως το αυτοκίνητο πιέζοντας το πεντάλ φρένων. Για παράδειγμα, όταν το όχημα ακινητοποιηθεί σε ανηφόρα και υπάρχει φανάρι, ο οδηγός δε χρειάζεται να πατάει το φρένο, αφού με το Auto Hold ενεργοποιημένο το όχημα δεν θα κυλίσει προς τα πίσω.

Η ενεργοποίησή του είναι πολύ απλή. Από την στιγμή που ο οδηγός μπει στο αυτοκίνητο και πατήσει το πεντάλ του φρένου, τότε μπορεί να πατήσει το διακόπτη Auto Hold. Αμέσως θα ανάψει μια λυχνία που σημαίνει ότι το σύστημα θα είναι σε κατάσταση αναμονής.

Δείτε ακόμα: Πως μπουκώνει το φίλτρο σωματιδίων βενζίνης GPF;

Όταν σταματήσετε το αυτοκίνητο τελείως πιέζοντας το πεντάλ φρένων, το Auto Hold διατηρεί τη πίεση των φρένων για να κρατήσει το αυτοκίνητο σταματημένο. Η ένδειξη ενδέχεται να αλλάζει από άσπρο σε πράσινο (ανάλογα το μοντέλο). Το αυτοκίνητο θα παραμείνει σταθερό ακόμα και αν αφήσετε το πεντάλ φρένων.

Το Auto Hold απελευθερώνεται αυτόματα όταν πατηθεί το πεντάλ του γκαζιού, έτσι ώστε να εκκινήσει το αυτοκίνητο. Ο οδηγός ενδέχεται να νιώσει αρχικά ότι το αυτοκίνητο είναι «κολλημένο», γι’ αυτό η εκκίνηση πρέπει να γίνεται με ομαλή πίεση στο γκάζι.

Το Auto Hold μπορεί να μη λειτουργεί όταν η ζώνη ασφαλείας του οδηγού δεν είναι δεμένη ή εάν είναι ανοιχτή κάποια πόρτα. Επίσης, στις ίδιες περιπτώσεις το Auto Hold αλλάζει αυτόματα σε λειτουργία ηλεκτρονικού χειρόφρενου, ή όταν το αυτοκίνητο βρίσκεται σε απότομη κλίση και είναι ακινητοποιημένο για αρκετή ώρα.

Δείτε ακόμα: Πότε δεν λειτουργεί το Start/Stop του κινητήρα;

Get it on Google Play Download on the App Store