Πότε δεν λειτουργεί το Start/Stop του κινητήρα;

Τα σύγχρονα αυτοκίνητα διαθέτουν πολλές τεχνολογίες για τη μείωση της κατανάλωσης του κινητήρα και των εκπομπών ρύπων. Μεταξύ αυτών, μία που εφαρμόζεται από όλους τους κατασκευαστές, είναι η λειτουργία αυτόματης παύσης και επανεκκίνησης του μοτέρ. Το γνωστό Start/Stop, Stop & Start, ή όπως αλλιώς το ονομάζει η κάθε εταιρεία.

Δείτε ακόμα: Πρέπει να αλλάζονται τα ελαστικά εμπρός – πίσω;

Το σύστημα αυτό απενεργοποιεί προσωρινά τον κινητήρα, όταν για παράδειγμα το αυτοκίνητο σταματά στο φανάρι, στην κίνηση των δρόμων κ.λπ. Έτσι, μακροχρόνια μαζεύονται αρκετά «πολύτιμα» λεπτά χωρίς να λειτουργεί το μηχανικό σύνολο, προς όφελος της κατανάλωσης και των ρύπων.

Το μόνο που έχει να κάνει ο οδηγός, είναι κάθε φορά που το αυτοκίνητο ακινητοποιείται, να αφήνει το πόδι του από το πεντάλ του συμπλέκτη και να φέρνει τον επιλογέα στη νεκρά (στα αυτοκίνητα με αυτόματο κιβώτιο η όλη διαδικασία γίνεται πλήρως αυτόματα). Κάποιοι έχουν την κακή συνήθεια να αφήνουν το πόδι τους στο πεντάλ του συμπλέκτη με ταχύτητα στο κιβώτιο, κάτι που μόνο προβλήματα προκαλεί (δείτε εδώ γιατί).

Δείτε ακόμα: Το μέγα λάθος στο ξεθάμπωμα των τζαμιών

Ο κινητήρας θα πάρει μπρος αυτόματα εάν πατηθεί το πεντάλ συμπλέκτη ή όταν απαιτείται από ένα σύστημα του οχήματος, για παράδειγμα για την επαναφόρτιση της μπαταρίας. Σε άλλα αυτοκίνητα τίθεται ο κινητήρας σε λειτουργία αν ασκηθεί πίεση στο τιμόνι ή με το άφημα του πεντάλ του φρένου. Στα πιο παλιά αυτοκίνητα η ομαλότητα της λειτουργίας του Start/Stop δεν ήταν η καλύτερη δυνατή, όμως έχει βελτιωθεί σημαντικά στα πιο καινούργιας τεχνολογίας μοντέλα με τα υβριδικά συστήματα. Επίσης, ο οδηγός έχει τη δυνατότητα απενεργοποίησής του, μέσω του σχετικού μπουτόν που υπάρχει στο ταμπλό, στην κονσόλα ή στην οθόνη του συστήματος πολυμέσων.

Δείτε ακόμα: Γιατί υπάρχει το βελάκι στην ένδειξη καυσίμου;

Σε ποιες περιπτώσεις όμως το Start/Stop δεν λειτουργεί; Υπό κανονικές συνθήκες, όταν λειτουργεί ο κλιματισμός γιατί χρειάζεται περισσότερη ενέργεια, ή αν η εξωτερική θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή ή πολύ υψηλή. Επίσης, όταν η πόρτα του οδηγού είναι ανοιχτή, ή ο κινητήρας δεν έχει ακόμα ζεσταθεί. Στη χειρότερη περίπτωση αν η μπαταρία έχει χαμηλή τάση και πρέπει να αντικατασταθεί. Εδώ να επισημανθεί ότι τα αυτοκίνητα με συστήματα Stop & Start διαθέτουν ενισχυμένες μπαταρίες με υψηλότερα αμπέρ, οι οποίες είναι σχεδιασμένες και για ανάκτηση ενέργειας πέδησης και κοστίζουν περισσότερα χρήματα, από τις απλές μπαταρίες.

Get it on Google Play Download on the App Store