Πώς να αλλάξτε το φωτισμό της πλαφονιέρας

Στο εσωτερικό κάθε αυτοκινήτου από τα πολύ παλιά μοντέλα, υπάρχει η πλαφονιέρα οροφής για το φωτισμό της καμπίνας. Όλα έχουν στο εμπρός τμήμα για τον οδηγό και τον συνεπιβάτη (συνήθως πίσω από τον κεντρικό καθρέπτη), ενώ αρκετά διαθέτουν και για τους πίσω φιλοξενούμενους, στο κέντρο της οροφής ή πιο πίσω, ή στα πλαϊνά.

Στην πλειοψηφία τους οι λάμπες στις πλαφονιέρες οροφής είναι αλογόνου, γιατί παλαιότερα δεν υπήρχαν οι LED, ενώ είναι πολύ πιο φθηνές από τις LED. Ο τύπος της λάμπας στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ο T10 W5W 12V. Ωστόσο σε κάθε περίπτωση ο οδηγός πρέπει να ανατρέξει στο βιβλίο χρήσης του αυτοκινήτου, στην ενότητα που σχετίζεται με τα Φώτα. Εκεί αναφέρεται ο τρόπος αντικατάστασης μιας λάμπας και η αφαίρεση του καλύμματος. Σε κάποια μοντέλα βγαίνει πανεύκολα, όμως σε άλλα χρειάζεται περισσότερο… ξήλωμα στην οροφή. Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν και σχετικά βίντεο για διάφορα μοντέλα, που μπορούν να βοηθήσουν. Το ίδιο ισχύει και για το φως στο χώρο αποσκευών.

Οι λάμπες αλογόνου έχουν πολλά μειονεκτήματα συγκριτικά με τις LED. Ένα από αυτά είναι ο χαμηλός φωτισμός κίτρινης απόχρωσης. Αυτό μπορεί να αλλάξει στο λεπτό, με την τοποθέτηση λαμπτήρων LED σε λευκό ψυχρό χρώμα. Στην αγορά προσφέρονται πολλοί τύποι LED T10, με κόστος μεταξύ 1-2 ευρώ το τεμάχιο, όταν οι αλογόνου κοστίζουν περίπου 0,50 ευρώ. Υπάρχουν και ακριβότερες λάμπες LED, ανάλογα πάντα με τα χρήματα που μπορεί να διαθέσει κανείς.

Τα βασικά πλεονεκτήματα των λαμπτήρων LED σε σχέση με τους παλαιού τύπου αλογόνου είναι πάρα πολλά, εκτός από την τεράστια διαφορά σε απόδοση φωτός. Καταναλώνουν πολύ λιγότερο ρεύμα και έτσι τραβάνε λιγότερη ενέργεια από την μπαταρία όταν είναι σβηστός ο κινητήρας ή ξεχαστούν ανοιχτά τα φώτα.

Μία αλογόνου έχει κατανάλωση 5W και διάρκεια ζωής το πολύ 3.000 ώρες, όταν μία LED «καίει» 1,5W και κρατάει για 30.000 ώρες. Ουσιαστικά δεν χρειάζεται ποτέ αντικατάσταση, οπότε γίνεται απόσβεση στο επιπλέον κόστος αγοράς. Επίσης, οι λάμπες LED εκπέμπουν πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες από τις αλογόνου, οι οποίες με το που ανάβουν ζεματάνε και με τον καιρό χαλάνε το πλαστικό διάφανο κάλυμμα της πλαφονιέρας.

Get it on Google Play Download on the App Store