Πόσο διαρκούν και πόσο κοστίζουν τα φώτα LED;

Τα LED φωτιστικά σώματα (όχι απλά τα φώτα ημέρας) τοποθετούνται πλέον σε πάρα πολλά αυτοκίνητα, ενώ σε αρκετά ανήκουν στο βασικό εξοπλισμό. Τα κύρια πλεονεκτήματά τους είναι ότι φωτίζουν εντυπωσιακά καλύτερα από τις λάμπες αλογόνου, καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα και διαρκούν περισσότερο. Επίσης, χαρίζουν στο αυτοκίνητο πολύ πιο μοντέρνα και δυναμική εμφάνιση, αφού ουσιαστικά δεν υπάρχουν περιορισμοί στον σχεδιασμό.

Δείτε ακόμα: Τι καταστρέφει τις ψηφιακές οθόνες στο ταμπλό;

Όμως έχουν και τα αρνητικά τους. Η επισκευή τους συνήθως δεν είναι δυνατή (δεν είναι όπως τα παλιά που αλλάζει μια λάμπα), που σημαίνει ότι αν χαλάσει, τότε χρειάζεται καινούριο φανάρι. Μάλιστα το κόστος μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 4.800 ευρώ (σύμφωνα με το δημοσίευμα της γερμανικής ADAC).

Τα πρώτα LED φώτα έκαναν την εμφάνισή τους πριν από δύο δεκαετίες, αρχικά στα φώτα των φρένων (το τρίτο στοπ) και μετά στα φλας, ενώ τώρα έχουν αντικαταστήσει πλήρως τα φώτα αλογόνου και τα Xenon. Ειδικά τα κορυφαίας τεχνολογίας LED Matrix αποτελούνται από πολλά μικρά ξεχωριστά ελεγχόμενα LED, τα οποία δημιουργούν διαφορετικές δέσμες φωτός. Όσον αφορά τη διάρκεια ζωής τους, οι κατασκευαστές λένε ότι κρατάνε για πάντα, ωστόσο μια 15ετία είναι πιο ρεαλιστική.

Δείτε ακόμα: Τι είναι το φίλτρο GPF και πως χαλάει γρήγορα;

Φυσικά δεν έχουν αιώνια ζωή, για το λόγο ότι με τη πάροδο του χρόνου χάνουν τη φωτεινότητά τους. Εάν αυτή πέσει κάτω από το 70% της αρχικής τιμής, τότε τα LED είναι φθαρμένα και δεν φωτίζουν το ίδιο. Τα LED πολύ ευαίσθητα στη θερμοκρασία: όσο ψηλότερη είναι, τόσο μεγαλύτερη είναι η φθορά. Σύμφωνα με την έρευνα της ADAC, ο χρόνος λειτουργίας για τους προβολείς κυμαίνεται από 3.000 έως 10.000 ώρες, ενώ τα πίσω φώτα κρατάνε περισσότερο. Εκτός από τις συνθήκες του περιβάλλοντος που χαλάνε τα LED, υπάρχει και ο παράγοντας του οδηγού. Ένα απλό μικροχτύπημα μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα LED, που σημαίνει άμεση αντικατάσταση.

Προς το παρόν δεν είναι δυνατή η επισκευή μεμονωμένων εξαρτημάτων σε φώτα LED – τα περιβλήματα είναι σφραγισμένα και δεν έχει καθοριστεί διαδικασία επισκευής. Αν για τον οποιοδήποτε λόγο καεί το LED, τότε το χέρι θα μπει πολύ βαθιά στην τσέπη. Ενδεικτικά, το κόστος για πίσω φανάρι LED σε ένα μικρό αυτοκίνητο κυμαίνεται μεταξύ 200-300 ευρώ και για το εμπρός ανεβαίνει στα 700-1.400 ευρώ. Για μικρομεσαίο τα ποσά αντίστοιχα είναι 270-340 ευρώ και 1.200-1.800 ευρώ και για ένα μεγαλύτερο είναι 420-600 ευρώ και 2.200-4.800 ευρώ. Όσο δηλαδή κοστίζει ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο!

Δείτε ακόμα: Γνωρίζετε τι κάνει το κουμπί Auto Hold;

Get it on Google Play Download on the App Store