Τα καλύτερα και χειρότερα ελαστικά 215/60R16

Οι τροχοί των νέων αυτοκινήτων διαρκώς μεγαλώνουν. Οι ζάντες πια προκαλούν έκπληξη αν τις βλέπουμε σε διάσταση κάτω των 16 ιντσών, έχοντας φτάσει σε σημείο να έχουμε στάνταρ 17άρες και προαιρετικά 18άρες σε Toyota Aygo! Αναγκαστικά την ίδια πορεία ακολουθούν και τα ελαστικά, «παίρνοντας» σε πλάτος πέλματος και χάνοντας σε προφίλ. Παρόλες τις ίντσες και τη silica, όμως, οι λεγόμενες «παλιές» διαστάσεις εξακολουθούν να φοριούνται, ιδίως στις βασικές εκδόσεις. Καλή ώρα, η 215/60/16.

Ένα μέγεθος ελαστικού που χρησιμοποιείται κατά κόρον στα μικρά crossover, συνδυάζοντας αρκετό πέλμα για παροχή πρόσφυσης και επάρκεια προφίλ, προς όφελος της άνεσης και των εκτός δρόμου δυνατοτήτων. Το 60άρι πλαϊνό μαζί με τις 16άρες ζάντες συνθέτουν ένα δίδυμο που δεν τρομάζει τον οδηγό στο χώμα, ούτε του δημιουργεί φόβους για κλατάρισμα ή ακόμα μεγαλύτερες ζημιές. Τo Skoda Karoq είναι ένα από τα C-SUVs που χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη διάσταση και ο ADAC δεν έχασε ευκαιρία να το αξιοποιήσει, δοκιμάζοντας στις τέσσερις άκρες του 18 διαφορετικά ελαστικά.

Οι Γερμανοί εξέτασαν τη συμπεριφορά όλων των διαθέσιμων ελαστικών στη συγκεκριμένη διάσταση (για την αγορά της Γερμανίας), αξιολογώντας τις επιδόσεις τους σε 5 επιμέρους ενότητες και 10 διαφορετικούς τομείς: στεγνό (πρόσφυση, ασφάλεια, φρένα), βρεγμένο (φρένα, υδρολίσθηση, πρόσφυση), χιόνι (φρένα, πρόσφυση, προσέγγιση), (φρένα, πρόσφυση), θόρυβο/άνεση (εντός και εκτός καμπίνας) και φθορά. Κάθε ενότητα έχει διαφορετική βαρύτητα στη βαθμολογία, με το ζητούμενο να είναι φυσικά η ομοιογένεια και οι μικρές αποκλίσεις από συνθήκη σε συνθήκη. Κάποια ελαστικά, για παράδειγμα, τα πήγαν εξαιρετικά στη φθορά και την κατανάλωση, αλλά όχι τόσο στο κράτημα (Hankook Ventus Prime 3). Κάποια άλλα σημείωσαν υψηλότατες επιδόσεις σε φθορά και στεγνό, αλλά έμεινα πίσω στο βρεγμένο (Kumho Ecowing).

To γεγονός, λοιπόν, ότι οι 3 πρώτες θέσεις καταλαμβάνονται από τα μεγάλα ονόματα της αγοράς, δεν προκαλεί έκπληξη. Τα Continental Premium Contact 6 και Michelin Primacy 4 ισοβάθμησαν στην κορυφή, με δείκτη αξιολόγησης 2.1 (όσο πιο χαμηλά, τόσο καλύτερα), ακολουθούμενα από το Bridgestone Turanza με 2.2. Το Dunlop Sport BlueResponse βρέθηκε στην 4η θέση (2.4), για να κλείσει την πεντάδα το Toyo Proxes Comfort (2.5).

Get it on Google Play Download on the App Store