Τι μαρτυρά την ηλικία των ελαστικών σας;

Όπως κάθε τι στο αυτοκίνητο, έτσι και τα ελαστικά με τον καιρό και τα χιλιόμετρα φθείρονται. Συνήθως πολλοί οδηγοί περιμένουν το φθινόπωρο για να τα αντικαταστήσουν, γιατί ξεκινούν οι βροχές. Βέβαια αυτή είναι μια λάθος τακτική, μιας και τα ελαστικά πρέπει να αλλάζονται όποτε κρίνεται απαραίτητο για την ασφαλή οδική συμπεριφορά, αφού όταν έχει φθαρεί γλιστράει και δεν φρενάρει και στο στεγνό οδόστρωμα.

Σε κάθε περίπτωση όταν τοποθετούνται καινούρια ελαστικά, είναι πάντα «φρέσκα». Ωστόσο μια ματιά στην ανάγλυφη ένδειξη που αποτυπώνεται η ημερομηνία παραγωγής, δεν βλάπτει. Αυτή αποτελείται από ένα ευδιάκριτο τετραψήφιο αριθμό, όπως αυτόν στις φωτογραφίες. Τα δύο πρώτα νούμερα σημαίνουν την εβδομάδα και τα δύο τελευταία τη χρονιά. Για παράδειγμα, το 1121 που βλέπετε παρακάτω, υποδηλώνει ότι το ελαστικό έχει παραχθεί την 11η εβδομάδα του 2021.

Μεγάλη σημασία πρέπει να δίνει ο αγοραστής στην ημερομηνία των ελαστικών και φυσικά στην όλη κατάστασή τους, όταν κοιτάζει να αγοράσει ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο. Όσο πιο καινούργια είναι τόσο το καλύτερο, καθώς πιθανή αντικατάστασή τους σε σύντομο χρονικό διάστημα σημαίνει και το ανάλογο κόστος. Ακόμα και στη περίπτωση που μια τετράδα ελαστικών δεν έχει φθαρμένη γόμα αλλά είναι για παράδειγμα παραγωγής προ τεσσάρων ετών, τότε και πάλι θα χρειαστεί αλλαγή. Η ακινησία και οι καιρικές συνθήκες ξεραίνουν το ελαστικό και το σκληραίνουν, με αποτέλεσμα να χάνει την ελαστικότητα, άρα και την πρόσφυσή του. Αν μάλιστα έχει εμφανίσει και μικρές ρωγμές, τότε είναι άκρως επικίνδυνο! Στην περίπτωση πάλι που παρατηρήσετε ανομοιόμορφη φθορά των ελαστικών, τότε στην καλύτερη περίπτωση πρέπει να γίνει ευθυγράμμιση και στη χειρότερη θα υπάρχει κάποια βλάβη στο σύστημα διεύθυνσης ή σε αμορτισέρ.

Άλλοι παράγοντες που φθείρουν γρηγορότερα τα ελαστικά είναι οι ακραίες θερμοκρασίες του περιβάλλοντος, η οδήγηση σε δρόμους γεμάτους λακκούβες, οι λάθος πιέσεις και κάποιο χαλασμένο αμορτισέρ. Ακόμα και αν δεν κάνετε πολλά χιλιόμετρα καθημερινά, ρίξτε μια ματιά στην ημερομηνία παραγωγής των ελαστικών του αυτοκινήτου σας για να τη θυμηθείτε. Στο ενδεχόμενο που έχουν περάσει πολλά χρόνια, τότε αμέσως κάντε μια έρευνα αγοράς για ένα καινούργιο σετ!

Get it on Google Play Download on the App Store