Ξέρετε που χρησιμεύει αυτός ο γάντζος;

Η παρουσία γάντζου στο αυτοκίνητο, συνήθως υποδηλώνει αντιμετώπιση δύσκολων συνθηκών. Εξάλλου, όλα έχουν πίσω από τους προφυλακτήρες (στη συντριπτική πλειοψηφία, στον εμπρός). Η χρησιμότητά τους; Αυτή ακριβώς που υποψιάζεστε: ρυμούλκηση σε περίπτωση «στραβής». Θα έχετε παρατηρήσει, όμως, κάποιους γάντζους –ειδικά σε σπορ και βελτιωμένα μοντέλα- που δεν κάνουν την παραμικρή προσπάθεια να κρυφτούν.

Δείτε ακόμα: Χρειάζεται ζέσταμα ο κινητήρας και το καλοκαίρι;

Σε αρκετές περιπτώσεις, συνοδεύεται από αυτοκόλλητο με βέλος που δείχνει τη θέση του, για έμφαση. Όπως και στα κανονικά αυτοκίνητα, ο γάντζος υπάρχει για να διευκολύνει τη ρυμούλκηση. Οι σπορ και βελτιωμένες κατασκευές, ωστόσο, έχουν διαφορετικές ανάγκες από τα οικογενειακά σεντάν, για παράδειγμα. Στις συνήθειές τους, περιλαμβάνεται η επίσκεψη σε πίστα. Στις οποίες πίστες, τις προηγμένες τουλάχιστον, υπάρχουν αυστηροί κανόνες ασφαλείας.

Διαβάστε επίσης: Τι παθαίνει το μοτέρ αν δεν αλλάζουμε λάδια; (+video)

Τα σωστά σχεδιασμένα σιρκουί, διαθέτουν αμμοπαγίδες ώστε να επιβραδύνουν την πορεία του οχήματος σε ενδεχόμενο εξόδου. Επίσης, οι ταχύτητες που αναπτύσσονται επιτάσσουν την γρήγορη απομάκρυνση τυχόν ακινητοποιημένου, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα. Εδώ ακριβώς είναι που μπαίνει στην εξίσωση ο ευμεγέθης και ολοφάνερος γάντζος. Σε περίπτωση που το αυτοκίνητο κολλήσει στην αμμοπαγίδα, ο ιμάντας ρυμούλκησης τοποθετείται ταχύτατα και το απομακρύνει χωρίς καθυστέρηση από το σημείο. Το ίδιο συμβαίνει και αν μείνει εντός πίστας, από μηχανική βλάβη. Σε πιο βαριά περιστατικά, όπως τρακάρισμα, αναγκαστικά φορτώνεται στην πλάτη του γερανού.

Δείτε ακόμα: Τι κάνω αν ανοίξουν οι αερόσακοι;

Δεν είναι λίγοι οι κάτοχοι βελτιωμένων που χρησιμοποιούν αυτό το είδος γάντζου, ως διακοσμητικό. Ο σκοπός και η δομική ύπαρξή του, όμως, είναι πολύ σημαντικά στοιχεία και μπορεί να αποδειχθούν σωτήρια εντός πίστας.

Get it on Google Play Download on the App Store