Στρίβειν δια του diesel 5ετίας με 8.000 ευρώ

Στην αγορά του αυτοκινήτου μπορεί κανείς να διαλέξει μεταξύ δεκάδων προτάσεων στην κατηγορία που τον ενδιαφέρει, έτσι ώστε να καλύψει πλήρως τις όποιες ανάγκες του. Ωστόσο, όσοι προσανατολίζονται στην απόκτηση ενός μικρού μοντέλου με κινητήρα πετρελαίου, τότε θα περιοριστούν, αφού οι επιλογές είναι πλέον πάρα πολύ λίγες και με κόστος που ξεκινάει από περίπου 16.000 ευρώ και άνω.

Εύλογα ο ενδιαφερόμενος θα ρίξει μια ματιά στα μεταχειρισμένα, μιας και με τα μισά χρήματα έχει τη δυνατότητα να βρει αρκετά μικρά ντίζελ πενταετίας. Σίγουρα δεν είναι όπως ένα ολοκαίνουργιο, όμως δεν παύει να υπάρχουν καλά αυτοκίνητα και πολλά σε αριθμό. Πάντα βέβαια η αγορά μεταχειρισμένου αυτοκινήτου πρέπει γίνεται με την καθοδήγηση ειδικού, που θα το ψάξει από όλες τις μεριές.

Ένα πολύ ενδιαφέρον μικρό diesel που πωλείται σε προσιτές τιμές, είναι το προγενέστερο Ford Fiesta 1.5 TDCi 95 PS. Τα ταξινομημένα του 2015-2016 πωλούνται κατά μέσο όρο μεταξύ 7.500 με 8.500 ευρώ και είναι ένα αυτοκίνητο πολύ ευχάριστο στην οδήγηση, με αποδοτικό κινητήρα και μοντέρνο σχεδιασμό.

Το μηχανικό σύνολο πετρελαίου των 1.5 λτ. με την ισχύ των 95 ίππων και τη γεμάτη ροπή των 215 Nm στις 1.750 σ.α.λ., κινεί με ιδιαίτερη άνεση το μικρό Ford. Διαθέτει ισορροπημένα χαρακτηριστικά λειτουργίας, συνδυάζεται αρμονικά με το 5άρι χειροκίνητο κιβώτιο και παράγει πολύ χαμηλά επίπεδα θορύβου. Επιταχύνει από στάση στα 100 χλμ./ώρα σε 10,9 δευτερόλεπτα και «καίει» 5,5 λτ./100 χλμ. σε ρεαλιστικές συνθήκες.

Παράλληλα, το Fiesta παραμένει ακόμα και συγκριτικά με καινούργια αυτοκίνητα, παράδειγμα προς μίμηση οδικής συμπεριφοράς και οδηγικής αίσθησης. Το μικρό μοντέλο της Ford είναι ιδιαίτερα σβέλτο, πολύ ευέλικτο και κυρίως, πάρα πολύ προβλέψιμο σε όλες του τις αντιδράσεις ακόμα και αν πιεστεί πολύ, χάρη στον πολύ καλό συνδυασμό του set up των αναρτήσεων με το στιβαρό πλαίσιο.

Παρά τα χρόνια του (η 6η γενιά παρουσιάστηκε το 2008, ανανεώθηκε το 2013 και αντικαταστάθηκε το 2017), εμφανίζεται φρέσκο σχεδιαστικά μέσα – έξω. Η καμπίνα του έχει «παιχνιδιάρικη» αισθητική και ευχάριστους χρωματισμούς, ενώ η ποιότητα των υλικών είναι αρκετά καλή και αναβαθμίζεται από την χρήση αφρώδους πλαστικού στο ταμπλό. Ωστόσο κάποιες ατέλειες στην συναρμογή δεν απουσιάζουν. Από πλευράς χώρων επιβατών, ενήλικες με κανονικό ύψος δε θα δυσκολευτούν να φιλοξενηθούν στο πίσω κάθισμα, αφού θα βρουν όλο τον απαιτούμενο χώρο για τα πόδια και το κεφάλι. Επίσης, το μήκους 3,95 μέτρων Fiesta έχει ένα αρκετά ικανοποιητικό πορτ μπαγκάζ 290 λίτρων.

Σημείωση: Το εικονιζόμενο αυτοκίνητο δεν αφορά αγγελία.

Get it on Google Play Download on the App Store