Το πιο οικονομικό μεταχειρισμένο C-SUV 5 ετών

Η κατηγορία των SUV κατακλύζεται από πάρα πολλά καινούργια μοντέλα, ωστόσο διατίθενται αρκετά και στα μεταχειρισμένα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνουν τα λίγων ετών, όπως είναι αυτά του 2016-2017, γιατί τα περισσότερα δεν είναι «φορτωμένα» με πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα και εφόσον είναι σωστά συντηρημένα δεν εμφανίζουν σημαντικές φθορές.

Ποιο είναι όμως το μεταχειρισμένο μικρομεσαίο SUV 5ετίας, που πωλείται στις χαμηλότερες τιμές; Η απάντηση είναι το προγενέστερο Dacia Duster. Τα περισσότερα αφορούν εκδόσεις με τον πετρελαιοκινητήρα των 1.5 λτ. και κίνηση 4×4, σε τιμές που κυμαίνονται κατά μέσο όρο στις 15.000 ευρώ (+/- 1.000 ευρώ). Πληροφοριακά, το πρώτης γενιάς Duster παρουσιάστηκε το 2010, ανανεώθηκε το 2013 και απέκτησε αναβαθμισμένους κινητήρες το 2015.

Από τα καλύτερα στοιχεία του Duster, είναι ο ντίζελ 1.5 dCi της Renault με απόδοση 110 ίππων και 260 Nm ροπής. Συνδυάζεται με χειροκίνητο κιβώτιο 6 ταχυτήτων, στο οποίο οι πρώτες ταχύτητες είναι αρκετά κοντές (ειδικά η 1η) και αυτό είναι κάτι που εξυπηρετεί εκτός δρόμου, αλλά όχι στις αστικές μετακινήσεις. Το μηχανικό αυτό σύνολο διαθέτει πολιτισμένη λειτουργία και εξασφαλίζει χαμηλή κατανάλωση, της τάξεως 6,7 λτ./100 χλμ. σε πραγματικές συνθήκες. Επίσης, επιτυγχάνει σβέλτες επιδόσεις, με 0-100 χλμ./ώρα σε 12,4 δλ. και μέγιστη ταχύτητα 168 χλμ./ώρα.

Το προγενέστερο Duster έχει μαλακή ρύθμιση στις αναρτήσεις του, με αποτέλεσμα να είναι πολύ άνετο όταν περνά τις ανωμαλίες των δρόμων. Ωστόσο, οι κλίσεις του αμαξώματος στις στροφές είναι τονισμένες, ενώ το τιμόνι μειονεκτεί σε αίσθηση και μεταφέρει κραδασμούς στα χέρια του οδηγού. Εκτός δρόμου και με τη συμβολή της τετρακίνησης, το Duster «μεταμορφώνεται» σε ένα σκληροτράχηλο όχημα. Μέσω του περιστροφικού χειριστηρίου γίνεται η επιλογή «Auto» για αυτόματη κατανομή της ροπής μεταξύ των δύο αξόνων και «Lock» για κλείδωμα της ροπής, σχεδόν στο 50:50.

Όσον αφορά το εσωτερικό του, μετά την αναβάθμιση που είχε δεχτεί, άλλαξε η σχεδίαση στο ταμπλό, στην κεντρική κονσόλα και στον πίνακα οργάνων. Η ποιότητα των σκληρών πλαστικών και το φινίρισμα βρίσκονται σε μέτρια επίπεδα, όχι όμως και οι χώροι. Σε αυτό τον τομέα το Duster είναι σε θέση να μετακινήσει δίχως παραχωρήσεις έως 5 επιβάτες μαζί με τις αποσκευές στους, στο πορτ μπαγκάζ των 408 λίτρων.

Get it on Google Play Download on the App Store