Οι αλλαγές του νέου τρόπου μέτρησης WLTP κατανάλωσης των αυτοκινήτων

Η 1η Σεπτεμβρίου του 2017 είναι μια σημαδιακή ημερομηνία στο πεδίο της κατανάλωσης των αυτοκινήτων, αφού αποτελεί τη μέρα εκείνη κατά την οποία μπαίνει σε ισχύ ο νέος τρόπος μέτρησης WLTP της κατανάλωσης των αυτοκινήτων και των εκπομπών CO2, βάσει του οποίου οι κατασκευαστές υποχρεούνται να ανακοινώνουν τα νούμερα καταναλώσεων/εκπομπών CO2 των νέων τους μοντέλων.

Διαβάστε ακόμα: Μέτρηση κατανάλωσης καυσίμου

Σε σχέση με τον προηγούμενο τρόπο μέτρησης NEDC, υπάρχουν πολλές αλλαγές, οι οποίες στοχεύουν ώστε οι νέες μετρήσεις να έρθουν πιο κοντά στην πραγματική οδήγηση. Εξ ου και η μέτρηση WLTP συμπληρώνεται και από τη μέτρηση RDE, που γίνεται σε πραγματικές συνθήκες στο δρόμο και θα επιβεβαιώνει τη μέτρηση WLTP που γίνεται στο εργαστήριο.

Ας δούμε τι αλλάζει στη μέτρηση της κατανάλωσης/ρύπων το WLTP:

1. Ο χρόνος της μέτρησης αυξάνεται στα 30 λεπτά από 20 λεπτά στο NEDC.

2. Κάθε αυτοκίνητο πραγματοποιεί μιας μεγαλύτερης διάρκειας διαδρομή προσομοίωσης (στο εργαστήριο πάντα) 23,25 χιλιομέτρων, έναντι 11 χιλιομέτρων.

3. Η διαδρομή προσομοίωσης κατά την οποία μετράται η κατανάλωση και οι ρύποι χωρίζεται σε 4 φάσεις και περιλαμβάνει μέτρηση σε χαμηλή ταχύτητα, μέση ταχύτητα, υψηλή ταχύτητα και πολύ υψηλή ταχύτητα. Σε κάθε μια από αυτές τις φάσεις το αυτοκίνητο σταματά, επιταχύνει και φρενάρει σε μια ποικιλία ενεργειών.

4. Η διαδρομή προσομοίωσης περιλαμβάνει μέτρηση σε αστικό δρόμο (52%) και σε υπεραστική διαδρομή (48%).

5. Η μέση ταχύτητα του αυτοκινήτου έχει αυξηθεί από τα 34 χλμ./ώρα στα 46,5 χλμ./ώρα.

6. Η υψηλότερη πραγματική ταχύτητα έχει αυξηθεί από τα 120 χλμ./ώρα στα 131 χλμ./ώρα.

7. Οι αλλαγές των σχέσεων κατά την οδήγηση δεν είναι στάνταρ, αλλά εξαρτώνται από τον τύπο του κάθε αυτοκινήτου.

8. Οι μετρήσεις γίνονται σε θερμοκρασία 23 βαθμών κελσίου, ενώ η μέτρηση των εκπομπών CO2 διορθώνεται στους 14 βαθμούς κελσίου.

9. Για κάθε νέο μοντέλο μετρώνται δύο εκδόσεις, η πιο ελαφριά και η πιο βαριά.

Ο νέος τρόπος μέτρησης ισχύει από 1η Σεπτεμβρίου του 2017 για όλα τα νέα αυτοκίνητα που παίρνουν έγκριση τύπου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ από το Σεπτέμβριο του 2018 θα ισχύσει για όλα τα αυτοκίνητα που πωλούνται στην Ε.Ε. Το διάστημα μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2018 θα ανακοινώνονται και οι δύο κύκλοι μέτρησης (NEDC, WLTP), με τον NEDC να παύει οριστικά από την 1η Σεπτεμβρίου του 2018.

Διαβάστε ακόμα: Τι να κάνω αν βάλω βενζίνη σε diesel

Get it on Google Play Download on the App Store