Νέες τεχνολογίες παραγωγής από τη Nissan

Η Nissan ανακοίνωσε πρόσφατα μια σημαντική επένδυση σε προηγμένες τεχνολογίες και εξοπλισμό, για τα εργοστάσιά της σε όλο τον κόσμο. Αυτές οι καινοτομίες θα συμβάλουν στην παραγωγή μιας νέας γενιάς ηλεκτροκίνητων και ευφυών αυτοκινήτων, ενώ παράλληλα καθιστούν τις παραγωγικές διαδικασίες πιο ευέλικτες, αποτελεσματικές και βιώσιμες.

Δείτε ακόμη: Στην παραγωγή το Nissan GT-R του 1 εκατομμυρίου!

Μετά από μια αρχική επένδυση περίπου 33 δισ. γιεν (σχεδόν 274 εκ. ευρώ) στο εργοστάσιο Tochigi της εταιρείας στην Ιαπωνία, με εργασίες που θα ολοκληρωθούν το 2020, οι τεχνολογίες αυτές θα εφαρμοστούν σε όλα τα εργοστάσια της Nissan ανά την Υφήλιο.

Μια τέτοια πρόοδος είναι το «καθολικό σύστημα στήριξης του κινητήριου άξονα». Το νέο σύστημα της Nissan χρησιμοποιεί μια αυτοματοποιημένη παλέτα για να τοποθετήσει ολόκληρο το σύστημα μετάδοσης κίνησης ταυτόχρονα. Το σύστημα μετράει τις διαστάσεις του αυτοκινήτου σε πραγματικό χρόνο κατά τη διάρκεια της συναρμολόγησης και η παλέτα κάνει τις ανάλογες μικρο-ρυθμίσεις. Αυτό εξασφαλίζει ότι οι κινητήριοι άξονες είναι εγκατεστημένοι σε ακρίβεια μικρότερη του ενός χιλιοστού. Η ίδια παλέτα μπορεί να συναρμολογήσει τρεις τύπους κινητήρων (κινητήρα εσωτερικής καύσης, e-POWER και αμιγώς ηλεκτρικό) και μπορεί να συναρμολογεί και να τοποθετεί 27 διαφορετικούς συνδυασμούς κινητήριων μονάδων.

Δείτε ακόμη: Προσφορές after sales service από τη Nissan

Μια εργασία που μπορεί τώρα να αυτοματοποιηθεί είναι η «σφράγιση», η εφαρμογή δηλαδή ενός υλικού που μοιάζει με πάστα στις ενώσεις του αμαξώματος, για να αποφευχθεί η εισροή νερού. Η «σφράγιση πραγματοποιείται σε γενικές γραμμές από ειδικούς. Ωστόσο, εκτός από την αυτοματοποίηση της διαδικασίας εφαρμογής του σφραγιστικού υλικού, οι μηχανικοί της Nissan ανέλυσαν  τις ακριβείς κινήσεις των εκπαιδευμένων εργαζομένων κατά την εφαρμογή του υλικού και την τελική σφράγιση, υπολογίζοντας την πίεση που ασκήθηκε σε κάθε στάδιο.

Μία ακόμα εργασία που θα αναλάβουν τα ρομπότ, είναι η τοποθέτηση της επένδυσης της οροφής. Οι εργαζόμενοι πρέπει να εισέρχονται σε κάθε καμπίνα του οχήματος για να εκτελούν αυτή τη σωματικά επίπονη εργασία. Η λύση της Nissan είναι να χρησιμοποιήσει τα ρομπότ για να εισάγει την επένδυση της οροφής από το μπροστινό μέρος του οχήματος και στη συνέχεια να τη στερεώσει.

Δείτε ακόμη: Δοκιμή Nissan Qashqai 1.3 DIG-T 160 PS DCT

Η Nissan εργάζεται επίσης για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την κατασκευή των αυτοκινήτων, με τις αλλαγές στις διαδικασίες βαφής να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Nissan έχει αναπτύξει ένα χρώμα με βάση το νερό που διατηρεί το σωστό ιξώδες σε χαμηλές θερμοκρασίες, έτσι ώστε τα αμαξώματα και οι προφυλακτήρες να μπορούν να βαφτούν μαζί. Η Nissan θα χρησιμοποιήσει επίσης ένα θάλαμο βαφής χωρίς νερό, που θα επιτρέπει τη συλλογή όλων των αποβλήτων και την επαναχρησιμοποίηση τους.

Δείτε ακόμη: Νέο Nissan Juke με τιμή από 17.900 ευρώ

Get it on Google Play Download on the App Store