Νομικά προβλήματα εκπομπών ρύπων για την Tesla

Η Tesla έχει κατορθώσει πολλά πράγματα από το 2003, όταν και ιδρύθηκε. Έφτασε να θεωρείται συνώνυμο της ηλεκτροκίνησης, αναγκάζοντας ολόκληρη την αυτοκινητοβιομηχανία να επισπεύσει τις διαδικασίες ηλεκτροποίησης, κάνει θραύση στο χρηματιστήριο, έστειλε αυτοκίνητο στο διάστημα.

Πλέον, η εταιρία του Elon Musk έχει να «υπερηφανεύεται» για κάτι ακόμα: κατάφερε να βρεθεί παράτυπη σε μετρήσεις εκπομπών ρύπων, παρότι κατασκευάζει αποκλειστικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα! Η φίρμα από το Πάλο Άλτο τελεί υπό διερεύνηση από την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (η περίφημη EPA – Environmental Protection Agency), καθώς δεν προσκόμισε έγγραφα που να πιστοποιούν πως οι διαδικασίες βαφής και επίστρωσης των αμαξωμάτων, είναι σύννομες με τις αρμόδιες προδιαγραφές ρύπων. Οι Αμερικανοί έχουν ενεργή διάταξη για τα χρώματα και τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στις βαφές αμαξωμάτων για αυτοκίνητα και ελαφρά φορτηγά, από το 1963.

Αυτές τις διατάξεις, σύμφωνα με την επιστολή που απέστειλε η EPA στην Tesla, η τελευταία δεν τις πληροί. Κάτι που θα μπορούσε να οφείλεται στη διαδικασία βαφής, τα χημικά πρόσθετα, τις διαδικασίες διαστρωμάτωσης ή όλα τα ανωτέρω μαζί. Η αυτοκινητοβιομηχανία δεν ανακοινώνει λεπτομέρειες, ενώ τα δημοσιεύματα στις Η.Π.Α. κάνουν λόγο -προς το παρόν- για έρευνες της EPA. Σε περίπτωση που η Tesla δεν καταφέρει να προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ή αποδειχθεί πως τυχόν τέτοια είναι παραποιημένα, τότε θα έχει να αντιμετωπίσει νομικές κυρώσεις και διοικητικά πρόστιμα.

Get it on Google Play Download on the App Store