Οι Άραβες θέλουν «τρίο» με Renault και Geely

H πιο επικερδής εταιρία του πλανήτη θέλει να εισέλθει στη σύμπραξη Renault-Geely, με σκοπό να δημιουργήσει μια από τις ισχυρότερες κοινοπραξίες της βιομηχανίας συνολικά, όχι απλά της αυτοκίνησης. Ο λόγος για τους Άραβες και την Aramco, η οποία πρόκειται για τη δημόσια εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Σαουδικής Αραβίας.

Και μόνο διαβάζοντας την ιδιότητά της, αντιλαμβάνεσαι για το πόσο πανίσχυρο «παίκτη» των παγκόσμιων εξελίξεων μιλάμε. Η Aramco απέστειλε επιστολή σε Γάλλους και Κινέζους, εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον της για ένταξη στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρίας συστημάτων μετάδοσης και κινητήρων, που θα συστήσουν Renault και Geely. Η νέα αυτή συνεργασία αποσκοπεί στην εξέλιξη κινητήρων εσωτερικής καύσης και υβριδικών συνόλων, αξιοποιώντας τα 17 εργοστάσια και τα 5 κέντρα R&D (έρευνα και εξέλιξη) των δυο εταιριών, σε όλες τις ηπείρους. Η συνδυαστική δυναμική του -προς το παρόν, αβάπτιστου- νέου κατασκευαστή θα φτάνει τα 5 εκατομμύρια κινητήρες, υβριδικών (plug-in και μη) συνόλων και κιβωτίων ετησίως.

Η Aramco, από τη μεριά της, θέλει να συμμετάσχει στον τομέα των συνθετικών καυσίμων, αλλά και των κυψελών υδρογόνου. Όπως αναφέρει ο εκτελεστικός αντιπροέδρος του αραβικού κολοσσού, Mohammed Y. Al Qahtani, στο zgh.com: «H επιστολή μας αντιπροσωπεύει ένα νέο ορόσημο στη συνεχή δέσμευσή μας για τις τεχνολογίες μεταφορών και παρουσιάζει μια πλατφόρμα, για την υποστήριξη της έρευνας και ανάπτυξης της Aramco στις καινοτομίες των κινητήρων. Η συνεργασία μας με την Geely και τη Renault θα υποστηρίξει την ανάπτυξη κινητήρων σε ολόκληρη την αυτοκινητοβιομηχανία, και θα ευθυγραμμιστεί με τις ευρύτερες προσπάθειές μας στις παγκόσμιες δραστηριότητές μας».

Σύμφωνα με την έως τώρα πληροφόρηση, οι Άραβες διαπραγματεύονται την απόκτηση ενός ποσοστού γύρω στο 20%, με τις Renault και Geely να μοιράζονται ισόποσα το υπόλοιπο 80% (40% έκαστος, δηλαδή). Η σύναψη της συνεργασίας πάντως θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, καθώς ουσιαστικά την ανακοίνωσε ο CEO των Γάλλων: «Η σύμπραξη με την Aramco θα ανεβάσει την κοινοπραξία μας με την Geely στο επόμενο επίπεδο, δίνοντάς της σημαντικό προβάδισμα στον αγώνα για εξέλιξη θερμικών κινητήρων με εξαιρετικά χαμηλές εκπομπές ρύπων» δήλωσε ο  Luca de Meo, για να συμπληρώσει: «Η είσοδος της Aramco φέρνει στο τραπέζι μοναδική τεχνογνωσία, που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη πρωτοποριακών καινοτομιών στους τομείς των συνθετικών καυσίμων και του υδρογόνου».

Get it on Google Play Download on the App Store