Crash test με μικρό αυτοκίνητο και μεγάλο SUV (+video)

Τα SUV έχουν πλημμυρίσει τους δρόμους και έχουν πλέον κατακτήσει την αγορά αυτοκινήτου, καθώς προτιμούνται έναντι των κλασικών χάτσμπακ ή σεντάν για πολλούς λόγους. Ένας από αυτούς είναι γιατί οι οδηγοί νιώθουν πιο ασφαλείς, επειδή κάθονται πιο ψηλά και έχουν καλύτερη ορατότητα, αλλά και για τον λόγο ότι τα SUV έχουν περισσότερο όγκο.

Δείτε ακόμη: Οι επιδόσεις 6 νέων μοντέλων στα crash tests του EuroNCAP (+videos)

Ο Ελβετικός οργανισμός AGU Zurich με την εταιρία DTC Center πραγματοποίησαν ένα crash test μεταξύ δύο πολύ διαφορετικών σε όγκο αυτοκινήτων, ενός δημοφιλούς μικρού (Citroen C3 του 2014) και ενός παλαιότερου μεγάλου SUV (Audi Q7 του 2006). Στη δοκιμή πρόσκρουσης το C3 πέφτει με 35 χλμ./ώρα χωρίς να φρενάρει στο σταματημένο Q7. Ίσως να ήταν ακόμα πιο ρεαλιστική η δοκιμή εάν στο Q7 ήταν πατημένο το φρένο ή το χειρόφρενο, καθώς έχουν συμβεί πολλές φορές ανάλογα πραγματικά περιστατικά στους δρόμους.

Αναμενόμενα το μικρό Citroen έπαθε τη μεγαλύτερη ζημιά αφού με τη γωνία του εμπρός άκρου του έπεσε πάνω σε ένα βαρύ και ψηλό όχημα που ζυγίζει 2.240 κιλά (χωρίς τα ανδρείκελα που είχε μέσα) και απορρόφησε την περισσότερη δύναμη της κρούσης.

Δείτε ακόμη: Σοκ! Τροχόσπιτα «τάφοι» σε crash tests (+video)

Σύμφωνα με τον ελβετικό οργανισμό το κόστος ζημιάς στο C3 υπολογίζεται στα 17.374 ελβετικά φράγκα (16.000 ευρώ), δηλαδή ολική καταστροφή, ενώ στο Q7 η ζημιά υπολογίστηκε στα 5.127 ελβετικά φράγκα (4.720 ευρώ).

Παρακολουθείστε παρακάτω το βίντεο από το crash test:

Get it on Google Play Download on the App Store