«Αεροπλάνο» το νέο Lexus RZ 450e

Η Lexus παρουσίασε και επίσημα το πρώτο της ηλεκτρικό αυτοκίνητο, που ναι μεν συγγενεύει με τα Toyota bZ4X και Subaru Solterra, αλλά σε σχέση με αυτά φαντάζει «αεροπλάνο»!

Οι Ιάπωνες μας είχαν δώσει να καταλάβουμε πώς θα κινείτο το RZ 450e σχεδιαστικά, μέσα από τα teaser και το περσινό πρωτότυπο LF-Z. Η έκδοση παραγωγής στην ουσία είναι μια πιο ήπια εκτέλεση του concept car, διαχωρίζοντας ξεκάθαρα τη θέση του από τα «Toyobaru». Όλα τα πάνελ είναι διαφορετικά σε σχέση με τα bZ4X/Solterra, προσδίδοντας στο RZ τη δική του ταυτότητα και πιο αεροδυναμική σιλουέτα. Οι ζάντες φτάνουν μέχρι τις 19 ίντσες και τα αιχμηρά εμπρός LED Matrix φανάρια συνδυάζονται με την παραδοσιακή μάσκα των Lexus, ενώ πίσω διακρίνονται η ενιαία διάταξη των φωτιστικών σωμάτων και το spoiler που σχηματίζεται στο τελείωμα του παρμπρίζ.

Στο εσωτερικό συναντάμε την εξέλιξη του ψηφιακού κόκπιτ Lexus Tazuna, με το προαιρετικό αεροπορικού τύπου τιμόνι (α λα Yoke της Tesla) να κλέβει όλες τις εντυπώσεις. Μια οθόνη 12,3 ιντσών πίσω (και πάνω) από αυτό συνθέτει τον ψηφιακό πίνακα οργάνων, με τη χορταστική οθόνη των 14 ιντσών να γέρνει προς την πλευρά του οδηγού και να προσφέρει έλεγχο για το σύστημα πολυμέσων, αλλά και όλες τις λειτουργίες του αυτοκινήτου. Ιδιαίτερη πινελιά και τα σχέδια στην επένδυση των θυρών, που δημιουργούν ένα αισθαντικό εφέ φωτός.

Στα μηχανικά μέρη, η διαφοροποίηση του RZ 450e από τα bZ4X και Solterra είναι ίσως πιο καίρια από κάθε άλλο τομέα. Το Lexus ναι μεν βασίζεται στην πλατφόρμα e-TGNA, αλλά παρουσιάζεται πολύ ισχυρότερο από τα δυο αδέρφια του. Εδώ έχουμε έναν ηλεκτροκινητήρα 204 ίππων εμπρός κι άλλον ένα 109 ίππων πίσω, προσφέροντας μια συνδυαστική ισχύ 313 ίππων/435 Nm και επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε 5,6 δλ. Αριθμοί κατά πολύ ανώτεροι των 218 ίππων και των 7,7 δλ., που εμφανίζουν οι κορυφαίες εκδόσεις των άλλων δύο ιαπωνικών EV. Η μπαταρία των 71,4 kWh αναμένεται να παρέχει αυτονομία άνω των 400 χλμ. (με τροχούς 18 ιντσών), την ώρα που η κίνηση μεταφέρεται σε όλους τους τροχούς μέσω του νέου συστήματος τετρακίνησης Direct4.

Get it on Google Play Download on the App Store