Νέα Bugatti Chiron Super Sport 1.600 ίππων (+video)

Πριν δυο χρόνια, μια ειδικά διαμορφωμένη Chiron μας έκανε να αναθεωρήσουμε ό,τι άποψη είχαμε για την ταχύτητα αυτοκινήτου παραγωγής, ξεπερνώντας τα 490 χλμ./ώρα. Σήμερα, η Bugatti παρουσιάζει την πολυτελή της έκδοση.

Η Chiron Super Sport είναι στην ουσία μια SS 300+, όπως λέγεται το αυτοκίνητο που έκανε το ρεκόρ, με τις ανέσεις και τον εξοπλισμό της κανονικής έκδοσης. Εμφανισιακά, τα δυο αυτοκίνητα δεν απέχουν ιδιαίτερα. Ο έντονος χρωματισμός γκρι-πορτοκαλί μπορεί να λείπει και οι ζάντες να είναι διαφορετικές, όμως τα υπόλοιπα στοιχεία είναι κοινά. Στο εμπρός μέρος συναντάμε νέο splitter και μεγαλύτερες εισαγωγές αέρα με επιπλέον πτερύγια, ενώ τα φτερά φέρουν στρογγυλές εσοχές και μια σχισμή πίσω από τους τροχούς, προς ομαλοποίηση της ροής του αέρα.

Η εμφανέστερη διαφορά εντοπίζεται στο πίσω μέρος, το οποίο έχει επιμηκυνθεί κατά 250 χλστ. και επίσης συμβάλλει στην ομαλότερη διέλευση των ριπών του ανέμου, ενώ ο μεγαλύτερος διαχύτης -που επέβαλε την κάθετη τοποθέτηση των εξατμίσεων- φροντίζει για την παροχή κάθετης δύναμης.

 

Οι νέες πεντάκτινες ζάντες των 20 ιντσών αποτελούν αποκλειστικό προνόμιο της Super Sport, περιβαλλόμενες από επίσης ειδικά εξελιγμένα Michelin Pilot Sport Cup 2. Όποιος θέλει περισσότερη ταύτιση με την 300+, μπορεί να ζητήσει τις μαύρες πολυάκτινες ζάντες της (που ούτως ή άλλως φοράει η Pur Sport).

Στο εσωτερικό, συναντάμε ίσως τις περισσότερες διαφορές. Εκεί που στην 300+ έρχεσαι αντιμέτωπος με γυμνό ανθρακόνημα, αγωνιστικά μπάκετ και ελλείψεις στον εξοπλισμό, εδώ δεν λείπει τίποτα. Δέρμα παντού, βουρτσισμένο αλουμίνιο και όλες οι διαθέσιμες ανέσεις στην υπηρεσία οδηγού και συνοδηγού. Τι γίνεται κάτω από όλα αυτά, ωστόσο;

 

Η Super Sport διαθέτει την κορυφαία εκδοχή του τετρατούρμπινου 8.0 W16, απόδοσης 1.600 ίππων και 1.500 Nm (+100 άλογα συγκριτικά με την απλή Chiron, ίδια ροπή). Από τη στιγμή, όμως, που απουσιάζει το «300+», καταλαβαίνουμε πως η παρούσα δεν υπερβαίνει τα 300 μίλια/ώρα (490 χλμ./ώρα). Οι μηχανικοί της Bugatti εστίασαν στην ευχρηστία, εφαρμόζοντας πιο ήπιες ρυθμίσεις στην ανάρτηση. Κατά συνέπεια, η Super Sport φτάνει «μόλις» στα 440 χλμ./ώρα, με τη μεσολάβηση ηλεκτρονικού περιοριστή.

Οι επιδόσεις, τώρα, αναμενόμενα «ρίχνουν» στην απλή Chiron. Τα 200 χλμ./ώρα από στάση έρχονται σε 5,8 δλ. και τα 300 χλμ./ώρα σε 12,1 δλ. (6,1 και 13,1 δλ. η Chiron). Μέχρι τα 400 χλμ./ώρα, δε, η διαφορά ανοίγει στα 2,2 δλ. (31,4 δλ. αντί 32,6).

Κάτι ανάλογο ισχύει για την τιμή. Κάθε μια από τις 60 Super Sport που θα κατασκευαστούν, τιμάται περί τα 3,2 εκατ. ευρώ προ φόρων!

Get it on Google Play Download on the App Store