Πόσο «πίνει» η Bugatti Chiron Pur Sport;

Όσοι μπορούν να δώσουν τα εκατομμύρια που χρειάζονται για την αγορά και τη συντήρηση της Bugatti Chiron Pur Sport, ποσώς ενδιαφέρονται για στοιχεία κατανάλωσης. Παρουσιάζει ωστόσο εξαιρετικό ενδιαφέρον, να μαθαίνουμε πόσο καύσιμο χρειάζονται τέτοιες υπερ-κατασκευές και να τις αντιπαραβάλλουμε στη δική μας καθημερινότητα.

Δείτε ακόμα: «Αέρα» με την Bugatti Chiron Pur Sport (+video)

Η Pur Sport αποτελεί την «αρματωμένη» εκδοχή της πανίσχυρης Chiron. Στόχος της είναι η αποτελεσματικότητα σε πίστα και η επίτευξη χρόνων, έχοντας ειδικά εξελιγμένο αεροδυναμικό πακέτο και μια θεόρατη αεροτομή 1,9 μέτρων να παράγουν κάθετη δύναμη. Οι ζάντες είναι νέες και κατασκευασμένες από μαγνήσιο, έχοντας διάσταση 20 ιντσών εμπρός και 21 πίσω με τα ελαστικά να είναι τα Michelin Sport Cup 2R, διαστάσεων 285/30 και 355/25 αντίστοιχα. Οι πλαϊνές ποδιές επίσης είναι πιο έντονες σε σχέση με την απλή Chiron, ενώ το πάτωμα είναι κατάλληλα διαμορφωμένο ώστε να βελτιστοποιεί τη ροή του αέρα στον διαχύτη.

Το βάρος είναι χαμηλότερο κατά 50 κιλά σε σχέση με την απλή Chiron και η ανάρτηση σφιχτότερη (65% σκληρότερα ελατήρια μπροστά, 33% τα πίσω), συνοδευόμενη από αναθεωρημένο λογισμικό στα ηλεκτρονικά ελεγχόμενα αμορτισέρ. Αναθεωρημένοι είναι και οι χάρτες ανάφλεξης του 8λιτρου τετρατούρμπινου W16, δίχως ωστόσο να αλλάζει η απόδοση. Τα 1.500 άλογα και 1.600 Nm είναι κοινά με τη Chiron, όμως στην Pur Sport ο κόφτης βρίσκεται 200 σ.α.λ. ψηλότερα (6.900 σ.α.λ.). Πολύ περισσότερες μετατροπές συνοδεύουν το 7άρι αυτόματο διπλού συμπλέκτη, το οποίο είναι αναθεωρημένο σε ποσοστό 80% και διαθέτει 15% κοντύτερη κλιμάκωση. Επιδόσεις δεν ανακοινώνει η Bugatti, όμως θεωρείται βέβαιο πως η επιτάχυνση είναι ταχύτερη από τα 2,4 δλ. για το 0-100 χλμ./ώρα και τα 13,6 δλ. για το 0-300 χλμ./ώρα. Πόσο «κατεβάζουν» όλα αυτά;

Διαβάστε επίσης: Πόσο κοστίζει το σέρβις της Pagani Huayra;

Ξεκινάμε όσο πιο ομαλά γίνεται. Στον υπεραστικό κύκλο, η μέση τιμή της κατανάλωσης βρίσκεται στα 18,1 λίτρα/100 χλμ. Νούμερο που για να το δει κάποιος, θα πρέπει να «χαϊδεύει» το γκάζι. Στην αντίπερα όχθη, αν τύχει και βρεθεί εντός πόλης η Pur Sport, το trip θα δείξει 29,4 λίτρα/100 χλμ.! Η συνδυασμένη διαμορφώνεται στα 23,5 λίτρα/100 χλμ. Αριθμοί εξαιρετικά υψηλοί με βάση τα δεδομένα των καθημερινών αυτοκινήτων, αλλά δικαιολογημένοι για Bugatti που στοχεύει σε χρόνους πίστας. Αυτό που τρελαίνει το μυαλό, είναι η ποσότητα καυσίμου που καταναλώνει ο κινητήρας όταν δουλέψει όπως έχει σχεδιαστεί: στο τέρμα.

Δείτε ακόμα: Πόσο πάει το leasing ενός σπάνιου Koenigsegg;

Αναφορές από τις δοκιμές της Bugatti, κάνουν λόγο για νούμερα της τάξης μέχρι των 50 λίτρων/100 χλμ.! Για να έχουμε –όσο είναι δυνατό- ένα μέτρο σύγκρισης, οι υβριδικοί κινητήρες 1.6 V6 τούρμπο των μονοθεσίων της Formula 1 υπολογίζονται σε περίπου 40 λίτρα/100 χλμ. σε συνθήκες αγώνα!

Get it on Google Play Download on the App Store