Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του νέου Hyundai Ioniq 6

To Ioniq 6 παρουσιάστηκε πριν δυο εβδομάδες, όμως τότε η Hyundai δεν είχε αποκαλύψει τα τεχνικά χαρακτηριστικά του νέου της ηλεκτρικού. Σήμερα ήρθε η ώρα της λεπτομερούς ενημέρωσης, αναφορικά με την ισχύ, την αυτονομία, τη χωρητικότητα των μπαταριών και τις επιδόσεις.

Η κορυφή των Ioniq -μέχρι το λανσάρισμα του 7- βασίζεται στην πλατφόρμα E-GMP και διατίθεται σε δυο εκδόσεις μπαταρίας, με 53 ή 77,4 kWh. Όπως το Ioniq 5, προσφέρεται με μονό και διπλό ηλεκτροκινητήρα, που το καθιστά αντίστοιχα πισωκίνητο ή τετρακίνητο. Το Ioniq 6 AWD αποδίδει 320 ίππους και 605 Nm ροπής, επιταχύνοντας στα 100 χλμ./ώρα από στάση σε 5,1 δλ. Περιέργως οι Κορεάτες δεν ανακοινώνουν στοιχεία για το πισωκίνητο, αλλά από τη στιγμή που οι αριθμοί του τετρακίνητου συμπίπτουν με εκείνους του αντίστοιχου Ioniq 5, λογικά το RWD έχει 217 ή 228 ίππους και 350 Nm.

Η Hyundai, πάντως, αναφέρει πως το βασικό Ioniq 6 είναι ένα από τα πιο αποδοτικά ηλεκτρικά της αγοράς, με μέση κατανάλωση κάτω από 14 kWh/100 χλμ. Επίδοση που εν πολλοίς οφείλει στο εξαιρετικό αεροδυναμικό σχήμα του, με έναν από τους καλύτερους αεροδυναμικούς συντελεστές σε αυτοκίνητο παραγωγής, όλων των εποχών: μόλις Cd 0,20 με τις 18άρες ζάντες, που γίνεται 0,21 με τις 20άρες του AWD. Το μήκος φτάνει τα 4.855 χλστ., το πλάτος τα 1.880 χλστ., το ύψος τα 1.495 χλστ. και το μεταξόνιο τα 2.950 χλστ., όντας σημαντικά μεγαλύτερο από το Ioniq 5.

Εκμεταλλευόμενο την τεχνολογία 400 και 800 Volt, το Ioniq 6 μπορεί με τη χρήση ταχυφορτιστή 350 kW να ανέβει από το 10 στο 80% της μπαταρίας μέσα σε μόλις 18 λεπτά. Η αυτονομία με τη συστοιχία των 77,4 kWh ανακοινώνεται στα 610 χλμ., επίσης σημαντικά υψηλότερη από την καλύτερη τιμή του Ioniq 5 (507 χλμ.). Το 6άρι Ioniq διαθέτει το σύστημα V2V (Vehicle to vehicle), που του επιτρέπει να λειτουργεί ως σημείο φόρτισης για άλλα ηλεκτρικά. Παράλληλα παρέχει τη δυνατότητα over-the-air αναβαθμίσεων, ενώ στο εσωτερικό μπορεί κυριολεκτικά να δώσει αίσθηση διαστημοπλοίου, μέσω του ήχου που παράγεται όταν το αυτοκίνητο κινείται! Οι διπλές οθόνες των 12 ιντσών συνοδεύονται από όλες τις λειτουργίες συνδεσιμότητας, άπαντα συστήματα ασφαλείας και, στις πλουσιότερες εκδόσεις, premium ηχοσύστημα της Bose.

Η παραγωγή του Ioniq 6 προγραμματίζεται να εκκινήσει στο τρίτο τρίμηνο του έτους, με τις πωλήσεις να ξεκινούν λίγο αργότερα.

Get it on Google Play Download on the App Store