Η Mercedes-AMG Project ONE προκαλεί δέος (+video)

Έχουν περάσει 3 χρόνια από τη στιγμή που η Mercedes-AMG παρουσίασε το Project ONE. Ένα hypercar με τεχνολογία, κινητήρα και επιδόσεις παρμένες από τη Formula 1. Το αρχικό πλάνο ήθελε τις πρώτες παραδόσεις να ξεκινούν 18 μήνες αργότερα, δηλαδή μέσα προς τέλη του 2018. Η πρόκληση του να μεταφέρεις ένα μονοθέσιο F1 σε προδιαγραφές αυτοκινήτου παραγωγής, όμως, συν η πανδημία του κορωνοϊού οδήγησαν σε καθυστερήσεις.

Διαβάστε επίσης: H ασύλληπτη τιμή της Mercedes-AMG GT Black Series

Σήμερα, οι Γερμανοί μας δίνουν τα πρώτα πλάνα του ταχύτερου αυτοκινήτου παραγωγής της ιστορίας τους, που φιλοδοξεί να σπάσει κάθε ρεκόρ πίστας. Όπως έχουν δηλώσει ιθύνοντες της AMG, σκοπός είναι το Project ONE «να γυρίζει το Nurburgring σε ρυθμό που να κάνει τα αγωνιστικά GT3 να μοιάζουν σταματημένα». Για να το θέσουμε με αριθμούς, η Mercedes φιλοδοξεί να γράψει έναν γύρο κάτω των 6 λεπτών στο Nordschleiffe! Το ρεκόρ αυτοκινήτων παραγωγής ανήκει στην Porsche 911 GT2 RS MR (6.44.749) και η απόλυτη επίδοση όλων των εποχών, στην Porsche 919 Hybrid Evo (5.19.546). Κάπου ενδιάμεσα, θέλει να τοποθετηθεί το Project ONE.

Η push rod διάταξη των αμορτισέρ και το shark fin στο πίσω μέρος, είναι στοιχεία παρμένα απευθείας από τα μονοθέσια των Lewis Hamilton και Valtteri Bottas. Τα ενεργά αεροδυναμικά βοηθήματα και η ηλεκτρονικά ελεγχόμενη ανάρτηση, δεν συναντούνται ούτε στην W10 EQ Power+ (πέραν της «ανοιγόμενης» αεροτομής, λόγω DRS) που κέρδισε πέρσι 15 από τους 21 αγώνες του πρωταθλήματος. Ο κινητήρας του ONE αντίθετα, φέρει πολλές ομοιότητες.

Αποτελείται από έναν υπετροφοδοτούμενο V6 κινητήρα 1.6 λίτρων, συνδυαζόμενο με ηλεκτρικό turbo και ηλεκτροκινητήρες. Το θερμικό μηχανικό σύνολο είναι τοποθετημένο εμπρός από τον πίσω άξονα και φτάνει έως τις 11.000 σ.α.λ., ενώ τα ηλεκτρικά μοτέρ βρίσκονται στον εμπρός άξονα. Ο πανίσχυρος 1.600αρης αποδίδει 680 ίππους και μεταδίδει την κίνηση στους πίσω τροχούς και οι δύο ηλεκτροκινητήρες των 326 ίππων δίνουν κίνηση εμπρός. Συνδυαστικά η ισχύς του υβριδικού συνόλου φτάνει τους 1.000 ίππους και για τη μετάδοση της ισχύος υπάρχει ένα αυτοματοποιημένο 8τάχυτο μηχανικό κιβώτιο.

Δείτε ακόμα: Έτσι είναι 1.800 άλογα από μέσα (+video)

Οι επιδόσεις είναι αναμενόμενα καταιγιστικές, αφού το Mercedes-AMG Project ONE επιταχύνει στα πρώτα 100 χλμ./ώρα σε λιγότερο από 2,5 δλ., στο 0-200 χλμ./ώρα σε λιγότερο από 6 δευτερόλεπτα και η τελική του ταχύτητα ξεπερνά τα 350 χλμ./ώρα. Παράλληλα, το υπεραυτοκίνητο της Mercedes-AMG μπορεί να κινηθεί και μόνο με την χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας για αποστάσεις έως 25 χιλιομέτρων.

Το κόστος του ξεπερνά τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ, για καθένα από τα 275 αυτοκίνητα που θα κατασκευαστούν (και έχουν ήδη πωληθεί). Προς το παρόν, πάμε να δούμε και να ακούσουμε την «διθέσια Formula 1» (όπως είναι το άλλο προσωνύμιο που έχει αποδοθεί στο Project)

Get it on Google Play Download on the App Store