Το Mitsubishi XFC δείχνει στο ASX πώς έπρεπε να είναι

H Mitsubishi παρουσίασε τον προηγούμενο μήνα το νέο ASX, που στην ουσία είναι το Renault Captur με άλλα σήματα. Το πρωτότυπο XFC, όμως, είναι εντελώς διαφορετική ιστορία και προοιωνίζει ένα ολοκαίνουργιο crossover.

Το εντυπωσιακό πρωτότυπο έκανε πρεμιέρα στη Σαϊγκόν (ή πόλη Χο Τσι Μιν), στο Βιετνάμ, καθώς προορίζεται για χώρες όπως αυτό, επί της νοτιοανατολικής επικράτειας της Ασίας. Αν διατηρηθεί η σχεδίαση του πρωτοτύπου, όμως, δεν βλέπουμε το λόγο να μην έρθει στην Ευρώπη. Η ευμεγέθης μάσκα που πλαισιώνεται από φωτιστικά σώματα σχήματος οριζόντιου «Y», το κάτω μισό των οποίων απαρτίζουν τα LED ημέρας, δημιουργούν ένα σύνολο που ξεχωρίζει. Το ίδιο ισχύει για τα πίσω φανάρια, που επί της ουσίας «καθρεπτίζουν» τα εμπρός.

 

Ως concept car, το XFC διαθέτει χαρακτηριστικά που δύσκολα έως απίθανα θα περάσουν στην παραγωγή. Το αυτόματο άνοιγμα των θυρών δίχως χειρολαβές, οι κάμερες αντί για καθρέπτες και τα φωτιζόμενα περιγράμματα των απολήξεων είναι τα κυριότερα, ενώ ούτε οι 20άρες ζάντες θα βρουν εύκολα το δρόμο προς την έκδοση παραγωγής.

Το εσωτερικό, αντίθετα, μοιάζει να βρίσκεται ένα βήμα πριν το εργοστάσιο. Το flat bottomed τριάκτινο τιμόνι, η ενιαία διάταξη ψηφιακού πίνακα οργάνων – οθόνης infotainment, το ταμπλό και η κεντρική κονσόλα, όπως και τα ανακυκλωμένα υλικά, θα μπορούσαν να περάσουν πρακτικά αυτούσια στην έκδοση παραγωγής. Η μικρότερη οθόνη για το χειρισμό του κλιματισμού κομμάτι δύσκολα, αλλά γιατί όχι; Το ίδιο ισχύει και για το χειριστήριο ελέγχου των λειτουργιών, που θυμίζει ποντίκι ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Στα μηχανικά μέρη, οι Ιάπωνες δεν αναφέρουν τίποτα, παρά μόνο ότι το XFC είναι το πρώτο Mitsubishi που διαθέτει πρόγραμμα οδήγησης Wet, ειδικά εξελιγμένο ώστε να «εξασφαλίζει απροβλημάτιστη οδήγηση ακόμα και σε πλημμυρισμένους δρόμους, από ξαφνικές μπόρες» – καιρικές συνθήκες, δηλαδή, που απαντώνται συχνά στις χώρες του ASEAN (Association of Southeast Asian Nations). Μαζί του και τα Normal, Gravel, Mud, δείγμα ότι η έκδοση παραγωγής -που προγραμματίζεται για έναρξη πωλήσεων μεταξύ Απριλίου του 2023 και Μαρτίου του ’24- του XFC θα είναι καθαρόαιμο crossover, με βάσιμο το σενάριο ύπαρξης συστήματος τετρακίνησης (έστω, προαιρετικά).

Get it on Google Play Download on the App Store