Νέο Ford Ranger με έμπνευση από το F-150 (+video)

Έπειτα από μια σειρά teasers και την προσμονή στα κόκκινα, η Ford αποκάλυψε επιτέλους το νέο Ranger! To πιο έξυπνο, ικανό και τεχνολογικά προηγμένο στα χρονικά του μοντέλου, σύμφωνα με τα λεγόμενα των δημιουργών του, που σκοπό έχει να κατακτήσει όλο τον κόσμο. Κι αυτό, καθότι θα διατεθεί σε 180 αγορές συνολικά, ανά την υφήλιο.

Σχεδιαστικά, είναι ξεκάθαρη η έμπνευση που άντλησαν οι σχεδιαστές από το F-150. Το νέο Ranger ξεχωρίζει χάρις στη νέα μάσκα και τα φωτιστικά σώματα σε μοτίβο «C», που αποτελούν παραλλαγή αυτών του μεγάλου αδερφού. Το ίδιο ισχύει για τα πίσω φανάρια, ενώ σε αντίστοιχα μονοπάτια κινούνται και οι διαστάσεις, που έχουν αυξηθεί σε σχέση με πριν. Η Ford δεν ανακοινώνει λεπτομερώς μεγέθη, παρά λέει ότι μήκος και πλάτος είναι αυξημένα έχοντας παράλληλα +50 χλστ. στο μεταξόνιο (3.270 χλστ. εν συνόλω). Μεγαλύτερη είναι και η καρότσα, η οποία -σύμφωνα με τον αρχιμηχανικό εξέλιξης- χωράει πλέον ολόκληρες παλέτες μεγάλου μεγέθους.

Ο χώρος φόρτωσης είναι επενδυμένος με ειδικό αντιολισθητικό υλικό και διαθέτει πολλαπλά σημεία στήριξης, με τα νέα πλαϊνά σκαλοπάτια εκατέρωθεν του πίσω μέρους να διευκολύνουν την πρόσβαση εκεί. Όπως το F-150, αλλά και το μικρότερο Maverick, ο συνδυασμός καρότσας-πόρτας μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν πάγκος εργασίας, συνεπικουρούμενος από την ανάλογη παροχή ρεύματος.

Στο εσωτερικό η εικόνα παρουσιάζεται αγνώριστη, με την κάθετη οθόνη αφής να πρωταγωνιστεί. Με 10,1 ίντσες από τη βασική κιόλας έκδοση, που γίνονται 12 στις πλουσιότερες, και το σύστημα πολυμέσων SYNC4 χαρίζουν στην καμπίνα του Ranger 5ης γενιάς πρωτόγνωρη ψηφιακότητα. Η high tech απόχρωση εντείνεται από τον ψηφιακό πίνακα οργάνων και το νέο επιλογέα του αυτόματου κιβωτίου, ενώ για πρώτη φορά συναντάμε ηλεκτρικό χειρόφρενο. Η Ford υπόσχεται αίσθηση αντίστοιχη κανονικού αυτοκινήτου, χάρις στα μαλακά πλαστικά, την τεχνολογία και την άνεση που προσφέρει το pick up της.

Για την επίτευξη αυτής (της άνεσης, δηλαδή) τα αμορτισέρ τοποθετούνται έξω από τις ράγες του πλαισίου, για βέλτιστη απομόνωση των κραδασμών. Το νέο Ranger διήνυσε πάνω από 10.000 χλμ. στην έρημο, κάτι που σύμφωνα με τους μηχανικούς της εταιρίας ισοδυναμεί με 1,25 εκατ. χλμ. κανονικής οδήγησης! Επίσης, οι συνθήκες αυτές είναι σαν να έχει οδηγηθεί το αυτοκίνητο για 625.000 χλμ. εκτός δρόμου, με πλήρες φορτίο. Όλα για την εξασφάλιση της αξιοπιστίας και της all-around προσέγγισης, απέναντι σε κάθε δυσκολία.

Την κίνηση αναλαμβάνουν 3 πετρελαιοκινητήρες και 1 βενζινοκινητήρας, με τα βλέμματα να στρέφονται σε έναν νέο 3.0 V6 τουρμποντίζελ που ανάγκασε τους μηχανικούς σε εκτεταμένες εργασίες σε μηχανοστάσιο και υποπλαίσιο, προκειμένου να χωρέσει. Οι Αμερικανοί δεν ανακοινώνουν τεχνικά χαρακτηριστικά, αλλά κατά πάσα πιθανότητα μιλάμε για τον Power Stroke που συναντάμε στο F-150, με απόδοση 250 ίππων και 597 Nm, σε συνεργασία με το 10άρι αυτόματο κιβώτιο Power Shift. Από εκεί και πέρα συνεχίζουν ο γνώριμος 2.0 EcoBlue, με μονό και διπλό τούρμπο, και ο 2.3 EcoBoost βενζινοκινητήρας. Αναλόγως μοτέρ και έκδοσης, προσφέρονται το 6τάχυτο χειροκίνητο κιβώτιο, ένα ισάριθμων σχέσεων αυτόματο, το προαναφερθέν 10άρι αυτόματο και επιλογές μεταξύ κίνησης πίσω, επιλεκτικής ή μόνιμης τετρακίνησης.

Get it on Google Play Download on the App Store