Νέο Hyundai i20 N 204 PS και επιρροές WRC (+video)

Μετά από ένα μεγάλο διάστημα με renderings και κατασκοπευτικές φωτογραφίες, η Hyundai μας δίνει την τελική μορφή του i20 N. Και όπως βλέπουμε, άξιζε την αναμονή με το παραπάνω!

Η εμφάνιση και φιλοσοφία του κορεατικού hot hatch αντλεί έμπνευση από το αγωνιστικό του WRC. Στο εμπρός μέρος κυριαρχεί η μεγάλη εισαγωγή του αέρα στη μάσκα, που ενσωματώνει την τεχνοτροπία Sensuous Sportiness, οι δυο αιχμηροί αεραγωγοί στα άκρα του προφυλακτήρα για την ψύξη των φρένων, αλλά και το έντονο splitter. Στο προφίλ τα side skirts, οι εντυπωσιακές 18άρες ζάντες σε ελαστικά 215/40 Pirelli P-Zero, οι κόκκινες δαγκάνες των φρένων με το σήμα «N» και το μικρό διάκενο μεταξύ ελαστικού και θόλου, χαρίζουν στο i20 N έντονη αγωνιστική εσάνς.

Δείτε ακόμα: Νέο και ελαφρύτερο Hyundai i30 N με έως 280 ίππους

 

Που συνεχίζει στο πίσω μέρος με τον διαχύτη, την ευμεγέθη οβάλ απόληξη της εξάτμισης, τους δυο κάθετους αεραγωγούς στις άκρες του προφυλακτήρα και το spoiler οροφής, με τα τέσσερα σημεία στήριξης. Το χαρακτηριστικό γαλάζιο χρώμα Performance Blue, που συναντάται αποκλειστικά στα Hyundai N, δεν θα μπορούσε να μην καλύπτει το αμάξωμα και να δένει υπέροχα με τη μαύρη, Phantom Black, οροφή. Επίσης, οι κόκκινες λεπτομέρειες περιμετρικά, στο ύψος του αεροδυναμικού πακέτου χαμηλά (splitter, πλαϊνές ποδιές, διαχύτη) συμπληρώνει ιδανικά το οπτικό πακέτο του κορυφαίου i20.

Στο εσωτερικό συναντάμε πλήρως ψηφιακό πίνακα οργάνων, στον οποίο μεταξύ στροφόμετρου και ταχύμετρου, εμφανίζονται τρία οργανάκια που παρέχουν πληροφορίες για διάφορες λειτουργίες του κινητήρα (θερμοκρασία λαδιού και νερού, πίεση τούρμπο κλπ). Τα μπάκετ καθίσματα και το δερμάτινο τιμόνι είναι παρόντα, με το τελευταίο να φιλοξενεί το κουμπί για το σύστημα Rev Matching και δυο paddles για την επιλογή setup σε κινητήρα και ESC.

Διαβάστε επίσης: Από 12.990 ευρώ το νέο Hyundai i20 (τιμές & κινητήρες)

Μέσω του N Grin Control, προσφέρονται 5 διαφορετικά προγράμματα: Normal, Eco, Sport, N και N Custom. Οι παράμετροι σε κινητήρα, εξάτμιση, τιμόνι διαφοροποιούνται, με το σύστημα ελέγχου ευστάθειας να προσφέρει άλλες 3 δυνατότητες παραμετροποίησης (On, Sport και Off).

Ο 1.6 λτ. T-GDi κινητήρας με τον συνεχώς μεταβαλλόμενο χρονισμό των βαλβίδων (CVVD) αποδίδει 204 ίππους στις 4.500-5.500 σ.α.λ. και 275 Nm ροπής στις 1.750-4.500 σ.α.λ. Το CVVD ρυθμίζει τη διάρκεια του ανοίγματος και του κλεισίματος των βαλβίδων ανάλογα με τις συνθήκες οδήγησης, επιτυγχάνοντας αύξηση της απόδοσης και βελτίωση της κατανάλωσης καυσίμου κατά 3%.

Δείτε ακόμα: «Φυσέκι» το Hyundai i10 στον τάρανδο! (+video)

Η δύναμη περνάει στους εμπρός τροχούς μέσω ενός μηχανικού κιβωτίου 6 ταχυτήτων, ενώ μπορεί να εξοπλιστεί και με το N Corner Carving Differential, ένα μηχανικό διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης (m-LSD). Με βάρος 1.190 κιλών (όσο και το i20 Coupe WRC), η επιτάχυνση στο 0-100 χλμ./ώρα ολοκληρώνεται σε μόλις 6,7 δλ. και η μέγιστη ταχύτητα φτάνει τα 230 χλμ./ώρα. Το μηχανικό αυτό σύνολο προσφέρει γραμμική απόδοση της ισχύος, η οποία εξασφαλίζει υψηλή απόκριση και περισσότερη ροπή και ισχύ από τις χαμηλές στροφές, ευνοώντας την καθημερινή οδήγηση.

Get it on Google Play Download on the App Store