Νέο Lexus IS500 F Sport με 478 ατμοσφαιρικά άλογα

Εν μέσω υπερτροφοδοτών και ηλεκτροκινητήρων, η Lexus επιμένει ατμοσφαιρικά και μας δίνει το νέο IS 500 F Sport, με έναν βροντερό και αυστηρά ατμοσφαιρικό V8 κάτω από το καπό!

Οπτικά, το 500άρι από τα υπόλοιπα IS ξεχωρίζει μονομιάς. Ο επιθετικός προφυλακτήρας μπροστά και το φουσκωμένο καπό, οι 19άρες ζάντες της Enkei, οι δισκόπλακες των 14 ιντσών μπροστά – 12,7 ιντσών πίσω και η χαρακτηριστική για μοντέλο F της Lexus τετραπλή απόληξη της εξάτμισης. Διαχύτης και spoiler είναι πιο διακριτικά από όσο θα περιμέναμε, βάσει του υπόλοιπου συνόλου, αλλά δένουν αρμονικά με το επιθετικό παρουσιαστικό του F Sport.

 

Στο εσωτερικό, ο οδηγός απολαμβάνει το καλωσόρισμα του ψηφιακού πίνακα οργάνων με την αποκλειστική απεικόνιση για το IS 500, έχοντας μπροστά του ένα δερμάτινο τιμόνι με παχιά, δερμάτινη στεφάνη και το ανάλογο σήμα στο κάτω μέρος. Μπάκετ καθίσματα και αλουμινένια πεντάλ δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν, ούτε ο περιστροφικός διακόπτης στην κεντρική κονσόλα για την επιλογή των προγραμμάτων λειτουργίας. Έξι διαφορετικά έχει στη διάθεσή του ο οδηγός (Normal/Eco/Power/Sport/Sport S/Sport S+), ενώ μπορεί να φτιάξει το δικό του σετ μέσα από τα τέσσερα εξ αυτών (Normal/Eco/Power/Sport). Sport S και Sport S+ βάζουν το IS 500 F Sport σε default ετοιμοπόλεμη θέση, εξαπολύοντας όλη τη δυναμική του.

Η οποία δυναμική δεν εστιάζει στην επί χάρτου σύγκριση με τον ανταγωνισμό, αλλά στην ισορροπία και την παρεχόμενη αίσθηση στον οδηγό. Αυτά είναι τα λεγόμενα του αρχιμηχανικού εξέλιξης, Naoki Kobayashi, και ο προσανατολισμός του ιαπωνικού sport sedan τα επαληθεύει στο ακέραιο.

Βάσει αριθμών, το IS 500 F Sport υπολείπεται 0,4 δλ. της βασικής M3 στη μέτρηση 0-100 χλμ./ώρα (4,5 δλ. αντί 4,1 δλ.) και είναι σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα ισχύος (478 ίπποι και 535 Nm αντί 480 ίππων και 550 Nm). Τα χαρακτηριστικά απόδοσης και η χωρητικότητα των μοτέρ, όμως, είναι αυτά που κρύβουν όλη την ουσία. Ο 3λιτρος twinturbo εν σειρά εξακύλινδρος της BMW παράγει τα 480 άλογα στις 6.250 σ.α.λ. και προσφέρει τα 550 Nm της ροπής από τις 2.650 μέχρι τις 6.130 σ.α.λ. Το Lexus, αντίθετα, δεν έχει τούρμπο. Και δεν ενδιαφέρεται να τα δώσει όλα από χαμηλά. Θέλει ο άνθρωπος πίσω από το τιμόνι να δουλέψει με τον κινητήρα και να ακούσει έναν από τους τελευταίους ατμοσφαιρικούς V8, να στροφάρει πάνω από τις 7.000 σ.α.λ.!

Ο ιαπωνικός 5λιτρος θέλει 7.100 σ.α.λ. για να στείλει τους 478 ίππους στους πίσω τροχούς και 4.800 σ.α.λ. για τα 535 Nm. Εδώ το 8άρι αυτόματο κιβώτιο δουλεύει περισσότερο, το ίδιο όμως κάνουν και όλα τα αισθητήρια όργανα του οδηγού, με πρώτα και καλύτερα τα αυτιά. Το Torsen μπλοκέ, μαζί με τη συνδρομή της Yamaha στο σετάρισμα του πίσω άξονα, φροντίζουν για τα χέρια. Όλα μαζί, για μια από τις τελευταίες, παραδοσιακές εμπειρίες και το ατμοσφαιρικό χάραγμα χαμόγελου στο πρόσωπο του τυχερού στο αριστερό μπάκετ.

Get it on Google Play Download on the App Store