Νέο MINI Aceman δείχνει το επόμενο Countryman

Η MINI παρουσίασε το πρωτότυπο Aceman, που εισάγει τη βρετανική εταιρία σε μια νέα σχεδιαστική γλώσσα και προοιωνίζει την επόμενη γενιά Countryman, αλλά και ένα ακόμα μοντέλο που θα μπορούσε να προστεθεί στη γκάμα.

Το Aceman αποτελεί το πρώτο δείγμα έκφρασης για τη σχεδιαστική φιλοσοφία «Charismatic Simplicity», η οποία εφεξής θα χαρακτηρίζει όλα τα νέα μοντέλα των Βρετανών. Το εμπρός μέρος εμφανίζεται σχεδόν κάθετο, με τη μάσκα να προεξέχει ελαφρώς και να διαθέτει φωτιζόμενο εφέ (περίγραμμα και το άνω άκρο της σημαίας της Μεγάλης Βρετανίας), την ώρα που τα φωτιστικά σώματα ενστερνίζονται ένα αμβλυγώνιο μοτίβο. Τα φτερά είναι σαφώς πιο έντονα από ό,τι έχουμε συνηθίσει στα MINI, φέροντας ακμές στο άνω μέρος που διατρέχουν τις επιφάνειες από τα φανάρια μέχρι τη βάση του παρμπρίζ.

Στο πίσω μέρος δεσπόζουν τα φανάρια α λα Union Jack και ο πολύ μυώδης προφυλακτήρας. Γενικότερα το Aceman χαρακτηρίζεται από «γυμνασμένο» παρουσιαστικό, με φουσκωμένα φτερά, μεγάλες ζάντες 20 ιντσών και δυναμικά προστατευτικά περιμετρικά του αμαξώματος. Ένα αμάξωμα που είναι σημαντικά πιο compact συγκριτικά με το Countryman, ξεπερνώντας τα 4 μέτρα μόλις για 5 χλστ. (4,05 μέτρα, 4,31 μέτρα το Countryman). Το πλάτος φτάνει τα 1,99 μέτρα και ξεπερνά αρκετά το τρέχον crossover (1,86 μέτρα), ενώ το ύψος έρχεται σχεδόν «μία η άλλη» (1,59 μέτρα το Aceman, 1,56 μέτρα το Countryman). Βάσει πλάτους και μήκους, έχουμε ένα preview του επόμενου Countryman. Βάσει μήκους, όμως, υπάρχει το ενδεχόμενο ενός νέου μοντέλου, που θα τοποθετηθεί ανάμεσα σε εκείνο και το Cooper.

Στο εσωτερικό κυριαρχεί η (χαρισματική) απλότητα. Κεντρικά στο ταμπλό δεσπόζει η κυκλική οθόνη, που τιμά τη διαρρύθμιση του πρώτου MINI με το ταχύμετρο στο κέντρο. Εδώ, βέβαια, η οθόνη τα κάνει σχεδόν όλα: σύστημα πολυμέσων, λειτουργίες αυτοκινήτου και σύστημα κλιματισμού ελέγχονται μέσω αυτής. Οι διακόπτες από κάτω αφορούν τον επιλογέα του κιβωτίου, το ηλεκτρονικό χειρόφρενο, τα προγράμματα οδήγησης και την ένταση του ήχου. Προκειμένου να διευρυνθεί η επιφάνεια προβολής πληροφοριών, υπάρχουν μικροπροτζέκτορες που προβάλουν εικόνες (όπως χάρτες του συστήματος πλοήγησης) στο ταμπλό! Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι ανακυκλώσιμα, με το δέρμα να απουσιάζει πλήρως για χάρη συνθετικού υφάσματος. Η «πράσινη» τεχνοτροπία του Aceman, εξάλλου, φαίνεται από το ανάλογης απόχρωσης τιμόνι.

Όπως φανερώνει η κλειστή μάσκα, το Aceman είναι αμιγώς ηλεκτρικό. Η MINI, ωστόσο, δεν ανακοινώνει το παραμικρό τεχνικό χαρακτηριστικό. Λέξη δεν αναφέρεται ούτε για το ενδεχόμενο παραγωγής του. Η πρώτη δημόσια εμφάνιση του πρωτοτύπου, πάντως, θα πραγματοποιηθεί στις 23 Αυγούστου, σε εκδήλωση video games στη Γερμανία.

Get it on Google Play Download on the App Store