Το νέο Skoda Superb ανάμεσα στην ιστορία του

Δεν έχουν απομείνει παρά λίγες εβδομάδες για το ντεμπούτο του νέου Skoda Superb, που θα έρθει να συνεχίσει μια παράδοση 90 χρόνων. Μπορεί το τσεχικό μεγαλομεσαίο να έγινε ευρύτερα γνωστό από το 2001 και μετά, όταν παρουσιάστηκε η πρώτη σύγχρονη γενιά και ακολούθησαν άλλες δύο, όμως το «Superb» είναι το μακροβιότερο όνομα στο πορτφόλιο των Τσέχων, χρονολογούμενο από το 1934!

Από τις αρχές της δεκαετίας μέχρι το 1949 κυκλοφορούσε το πρώτο Superb, πριν πέσει σε «χειμερία νάρκη» για  52 χρόνια. Για να τιμήσει την ιστορία του μοντέλου της η Skoda έβαλε σε παράταξη όλα τα Superb, με αιχμή του δόρατος το επερχόμενο ολοκαίνουργιο. Ακόμα βέβαια δεν βγαίνουν τα καλύμματα από την τέταρτη γενιά, αλλά έχουμε ήδη δει στα teaser των Τσέχων πως οι βασικές αρετές της ναυαρχίδας τους θα ακολουθήσουν το δρόμο της προσεκτικής εξέλιξης.

Το Superb MK4 θα συνεχίσει να προσφέρεται σε σεντάν (liftback ορθότερα) και station wagon αμάξωμα, ενώ η συναρμολόγησή του θα μετακομίσει στη Σλοβακία και τη Μπρατισλάβα, παίρνοντας θέση στη γραμμή παραγωγής δίπλα στο νέο VW Passat (με το οποίο και θα μοιράζεται τα περισσότερα μηχανικά μέρη). Κατά συνέπεια θα χάσει την ταμπέλα του «Made in Germany», αλλά θα είναι αναβαθμισμένο σε κάθε τομέα συγκριτικά με το σημερινό. Μια βελτιωμένη εκδοχή της πλατφόρμας MQB θα αναλάβει ως θεμέλιο, επιτρέποντας την προσφορά μιας πλήρους και ολοκληρωμένης γκάμας κινητήρων.

Οι Τσέχοι επιβεβαιώνουν πως το νέο Superb (αλλά και το επίσης νέο Kodiaq, που θα βασίζεται στο ίδιο πάτωμα)  θα διατίθενται με μοτέρ βενζίνης και ντίζελ, καθώς επίσης σε ήπια και plug-in υβριδικές εκδοχές. Προσέγγιση που θα του δώσει σημαντικότατο πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού, ο οποίος ούτως ή άλλως φθίνει σε αριθμό. Τo σεντάν Passat και το Ford Mondeo έχουν ήδη χαιρετήσει, αφήνοντας ουσιαστικά μόνο το Mazda6 και το Peugeot 508 κόντρα στο Superb.

Η πρεμιέρα της τέταρτης γενιάς είναι προγραμματισμένη για τις αρχές φθινοπώρου, μαζί με εκείνη του Kodiaq MK2.

Get it on Google Play Download on the App Store