Νέο Volvo EX90: Αυτό είναι το ταμπλό του

Η Volvo αποκαλύπτει για πρώτη φορά ολόκληρο το πάνω μέρος του ταμπλό του επερχόμενου, πλήρως ηλεκτρικού κορυφαίου SUV μοντέλου της EX90, το οποίο θα κάνει πρεμιέρα στις 9 Νοεμβρίου. Μέχρι τότε αναμένεται να δείξει και άλλα χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου, δίνοντάς μας κάθε φορά και από μια μικρή γεύση.

Όπως μπορούμε να δούμε, κάθε τι το περιττό έχει αφαιρεθεί και ο σχεδιασμός είναι λιτός και απέριττος, σύμφωνα με τη Σουηδική αισθητική. Το πάνω μέρος του ταμπλό είναι σχεδόν επίπεδο, στο μεσαίο τμήμα βρίσκεται ένα παραλληλόγραμμο πλαίσιο που φιλοξενεί τους αεραγωγούς και το μεσαίο τμήμα έχει πιο καμπύλο σχήμα, με τη μεγάλη κεντρική κάθετα τοποθετημένη οθόνη να κυριαρχεί. Αυτή παρέχει γρήγορη πρόσβαση στην πλοήγηση, τα μέσα και το τηλέφωνο, ενώ ενσωματώνει και άλλες λειτουργίες του αυτοκινήτου, όπως τον κλιματισμό. Ακόμα και ο διακόπτης των «αλάρμ» είναι αφής και έχει τοποθετηθεί δεξιά κάτω στην οθόνη, που σημαίνει ότι το πιθανότερο είναι να μην υπάρχουν καθόλου φυσικά χειριστήρια, ή να είναι τα άκρως απαραίτητα. Κάτι αντίστοιχο που έχουμε ήδη στο νέο Polestar 3.

Για περισσότερες πληροφορίες εστιασμένες στην οδήγηση, όπως την τρέχουσα ταχύτητα και αυτονομία, υπάρχει μια δεύτερη, μικρότερη οθόνη ακριβώς πίσω από το τιμόνι. Η Volvo θέλει όλες αυτές οι λειτουργίες και τεχνολογίες που διαθέσουν τα σημερινά αυτοκίνητα, να κάνουν τη ζωή του οδηγού και των επιβατών πιο εύκολη και ασφαλή, αντί να τους δημιουργούν σύγχυση και να τους αποσπούν την προσοχή. Έχοντας αυτό κατά νου, οι ιθύνοντες της Volvo έχουν θέσει ως κορυφαία προτεραιότητα να κάνουν τη μετάβαση από τις χειροκίνητες λειτουργίες στις υποβοηθούμενες λειτουργίες οδήγησης (και στο μέλλον στην αυτόνομη οδήγηση) πιο εύκολη. Βέβαια σε κάθε περίπτωση θα χρειαστεί εξοικείωση να ψάχνει κανείς από την οθόνη για απλά πράγματα, αντί να τα έχει διαθέσιμα μέσω διακοπτών.

«Το θέμα είναι να σας παρέχουμε τις σωστές πληροφορίες την κατάλληλη στιγμή», λέει ο Thomas Stovicek, Επικεφαλής Εμπειρίας Χρήστη στη Volvo Cars. «Θέλουμε η οδηγική εμπειρία σας να είναι εστιασμένη, απλή και ασφαλής. Δεδομένου ότι το αυτοκίνητο κατανοεί επίσης το περιβάλλον του και εσάς καλύτερα από ποτέ, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια ακόμα πιο ασφαλή κατάσταση μειώνοντας τη σύγχυση, την απόσπαση της προσοχής και την υπερφόρτωση πληροφοριών.»

Άλλωστε το νέο Volvo EX90 θα είναι εφοδιασμένο με πολλούς αισθητήρες εξωτερικά και στο εσωτερικό του, οι οποίοι θα κατανοούν τον οδηγό και το κόσμο γύρω του. Η φιλοδοξία είναι ότι το αυτοκίνητο θα πρέπει να μπορεί να διαβάζει κάθε κατάσταση και να παρέχει πληροφορίες σχετικά με τα συμφραζόμενα με βάση αυτά τα δεδομένα.

Αυτό σημαίνει ότι όταν οδηγείτε, το αυτοκίνητο θα σας υποστηρίζει. Το υπερσύγχρονο σετ αισθητήρων προσφέρει μια πλήρη εικόνα 360 μοιρών του περιβάλλοντος χώρου του οχήματος, επιτρέποντάς του να αντιδρά προληπτικά στα πράγματα που συμβαίνουν γύρω του, ακόμη και όταν η λειτουργία υποβοηθούμενης οδήγησης είναι ανενεργή.

Όταν είναι ενεργοποιημένη, το αυτοκίνητο θα ενημερώνει τον οδηγό του συνεχώς σχετικά με το τι βλέπει αυτήν τη στιγμή και ποιες πληροφορίες ενεργεί. Το Volvo EX90 θα είναι έτοιμο για αυτόνομη οδήγηση χωρίς επίβλεψη, πράγμα που σημαίνει ότι στο μέλλον το θα μπορεί τελικά να οδηγεί για εσάς.

Get it on Google Play Download on the App Store