BMW i8 GTR. Αλλιώς, η σύγχρονη εκδοχή της Μ1 (+ video)

Η ΒMW έχει υπαινιχθεί αρκετές φορές την αναβίωση της θρυλικής Μ1, όμως το πλησιέστερο που μας έδωσε σε τελικό μοντέλο ήταν το πρωτότυπο M1 Hommage Concept, που παρουσιάστηκε το 2008 για να γιορτάσει τα 30α γενέθλια του αρχέγονου μοντέλου. 

Δείτε ακόμα: BMW i8 και i3 Starlight Edition σκέτο χρυσάφι

Αρκετοί υποστηρίζουν πως το i8 είναι ο πνευματικός διάδοχος της Μ1, με βασικό επιχείρημα την κεντρομήχανη διάταξη και την ιπποδύναμη των 370 ίππων. Η αλήθεια, όμως, είναι πως το υβριδικό σύνολο του 1.500αρη 3κύλινδρου τούρμπο των 240  με τον ηλεκτροκινητήρα των 130 ίππων, λίγο θυμίζει -ειδικά στον ήχο, ούτε κατά διάνοια- τον εξακύλινδρο εν σειρά των 3.5 λίτρων και 277 ίππων της Μ1. Μια «παραφωνία» που ανέλαβε να διορθώσει η  Hamofa Motor Sport, τοποθετώντας τον 4.0λιτρο V8 της αγωνιστικής Ζ4 GTE κάτω από το εντυπωσιακό αμάξωμα του i8.

Το αποτέλεσμα, πέρα από ένα αυτοκίνητο που πλησιάζει περισσότερο από ποτέ στο αρχικό concept της Μ1, είναι ένα αγωνιστικό 540 ατμοσφαιρικών ίππων που καλούνται να κινήσουν μόλις 1.100 κιλά. Σημειωτέον, το i8 Coupe ζυγίζει 1.540 κιλά. Η δίαιτα των 440 κιλών προκύπτει από το γεγονός πως Coupe και GTR μοιράζονται ελάχιστα πράγματα μεταξύ τους. Για την ακρίβεια μόνο στοιχεία της εξωτερικής εμφάνισης, καθώς το πλαίσιο είναι ολοκαίνουργιο από την γαλλική Solution F, ενώ απουσιάζουν οι βαριές μπαταρίες και ο ηλεκτροκινητήρας του υβριδικού συστήματος. Στην σχεδίαση ξεχωρίζει η τεράστια αεροτομή και το ανθρακονημάτινο αμάξωμα προδιαγραφών GTE, με τους Βέλγους της Hamofa να υποστηρίζουν πως το αυτοκίνητο είναι έτοιμο για συμμετοχή στο αντίστοιχο πρωτάθλημα.

Διαβάστε επίσης: Βελτιωμένη BMW M5 725 ίππων αναστατώνει! (+video)

Νούμερα επιδόσεων δεν ανακοινώθηκαν, αλλά είναι σίγουρο πως θα επιταχύνει στα πρώτα 100 χλμ./ώρα πολύ πιο γρήγορα από τα 4,4 δλ. του i8 και η τελική του θα ξεπερνά με άνεση τα ηλεκτρικά περιορισμένα 250 χλμ./ώρα του βαυαρικού κουπέ. Επιπλέον, η Hamofa ετοιμάζει μια ακόμα δυνατότερη έκδοση στα 600 άλογα.

Get it on Google Play Download on the App Store