Lucid Air Sapphire 1.200HP: Ο εφιάλτης του Tesla Plaid

Εδώ και αρκετό καιρό τα Tesla Plaid, ιδίως το Model S, τρομοκρατούν supercars, hypercars κι ό,τι άλλο κυκλοφορεί εκεί έξω. Ώρα τους ήταν να φοβηθούν τα ίδια, με το Lucid Air Sapphire να παίρνει το ρόλο του διώκτη.

Η κορυφαία έκδοση του σαουδαραβικού ηλεκτρικού εξελίχτηκε με έναν και μόνο σκοπό: να κάνει «θρύψαλα» τα ρεκόρ του Model S Plaid, σε ευθεία και στροφές (καθόλου τυχαίο το λανσάρισμά του στην πίστα της Laguna Seca). Τα φουσκωμένα φτερά, που φιλοξενούν μεγαλύτερα μετατρόχια, το ειδικά εξελιγμένο αεροδυναμικό πακέτο, τα επίσης ειδικά εξελιγμένα ελαστικά Michelin PS4S και οι αεροδυναμικά σχεδιασμένες ζάντες των 20 ιντσών μπροστά – 21 πίσω, καταδεικνύουν την προσήλωση των σχεδιαστών στην αποτελεσματικότητα του αυτοκινήτου. Μάλιστα, οι τροχοί παρέχονται και με εξειδικευμένα καπάκια, που μειώνουν περαιτέρω την αεροδυναμική αντίσταση και την άτακτη ροή του αέρα στις τέσσερις άκρες του πανίσχυρου Air.

Μοναδική χρωματική επιλογή για το ντύσιμο του αθλητικού αμαξώματος είναι το Sapphire Blue, που εντοπίζουμε και στις ραφές των επενδύσεων της καμπίνας. Εκεί όπου κυριαρχεί μια άλλη απόχρωση του ζαφειριού, με εσάνς άμμου από έρημο (Sapphire Mohave). Το δέρμα και η alcantara εναλλάσσονται, ενώ η τεράστια διάταξη Glass Cockpit και Pilot Panel (ψηφιακό καντράν και οθόνη για το infotainment αντίστοιχα) των 34 ιντσών δεσπόζει στην κορυφή και τη βάση του ταμπλό. Το κλου του Air Sapphire, ωστόσο, είναι στα πεντάλ. Συγκεκριμένα, στο τι μπορεί να κάνει το δεξί όταν συναντήσει τη μοκέτα.

To ισχυρότερο Lucid εξοπλίζεται για πρώτη φορά με τρικινητήρια διάταξη (δυο πίσω – ένας εμπρός) και σηματοδοτεί μια σειρά από ιστορικά στοιχεία απόδοσης. Οι 1.200 συνδυαστικοί ίπποι δεν το καθιστούν απλά ως το ισχυρότερο ηλεκτρικό σεντάν όλων των εποχών, αλλά ως το πιο δυνατό τετράθυρο παραγωγής όλων των εποχών ανεξαρτήτως κινητήρα! Αριθμός που επίσης το τοποθετεί σχεδόν 200 ίππους παραπάνω από το Model S Plaid (1.020 ίπποι). Οι Σαουδάραβες αναφέρουν πως η επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα διαρκεί λιγότερο από 2,0 δλ., το 400άρι ολοκληρώνεται σε κάτω από 9,0 δλ. και η τελική ξεπερνά τα 320 χλμ./ώρα, ενώ τονίζουν ότι οι επιδόσεις επιτυγχάνονται «χωρίς εξωγενείς παράγοντες που θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν την εργοστασιακή φύση του αυτοκινήτου». Μπηχτή για την Tesla κοινώς, που έχει κατηγορηθεί για διάφορες «παγαποντιές» στα ρεκόρ του Model S Plaid (σλικ ελαστικά, διαφορετικά setups στην ανάρτηση κ.ο.κ.).

Το Sapphire δεν περιορίζεται μόνο στην αυξημένη ισχύ, αλλά και στην αξιοποίησή της. Για αυτό το λόγο, όλα τα καίρια εξαρτήματα (ανάρτηση, φρένα, ηλεκτρονικά συστήματα) έχουν εξελιχθεί ειδικά για το συγκεκριμένο μοντέλο. Το οποίο, ωστόσο, έρχεται με το ανάλογο αντίτιμο. Η τιμή του ξεκινά από τις 249.000 δολάρια, ή πάνω από 100.000 δολάρια ακριβότερο του Model S Plaid!

Get it on Google Play Download on the App Store