Νέο βασικό και φθηνότερο SUV από την Tesla

H Tesla πέρασε ένα διάστημα, στο οποίο απολάμβανε το μονοπώλιο της αγοράς στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Πλέον, όμως, ο ανταγωνισμός κάνει «ντου από παντού», οπότε και ο Elon Musk λαβαίνει τα μέτρα του.

Το νέο Model Y έρχεται να βάλει την αμερικανική εταιρία στην κατηγορία των compact crossover, τοποθετούμενο ελαφρώς πάνω από το Model 3. Βασισμένο στο πάτωμα του μικρότερου μοντέλου της γκάμας, μοιράζεται τα μηχανικά μέρη και τις εξαιρετικές επιδόσεις του Model 3. Διατίθεται σε δυο εκδόσεις, με έναν ή δυο ηλεκτροκινητήρες και με αυτονομία που ξεκινά από τα 370 και φτάνει τα 480 χιλιόμετρα. Η ιπποδύναμη στο κορυφαίο Performance φτάνει τους 450 ίππους και τα 639 Nm ροπής (ίδια νούμερα με το αντίστοιχο Model 3) και χαρίζει στο Model Y επιτάχυνση της τάξης των 3,5 δλ. για τα 100 χλμ./ώρα από στάση. Καλά διαβάσατε. 3,5 δλ. το 0-100 χλμ./ώρα ένα 7θέσιο crossover! Η αυτονομία στην μεγάλη έκδοση ανέρχεται στα εντυπωσιακά 450 χιλιόμετρα.

Δείτε ακόμα: Τesla κοντράρει στα ίσια Lamborghini (+video)

Η βασική έκδοση Standard Range βρίσκεται στα 370 χιλιόμετρα μεταξύ των φορτίσεων, αλλά δεν λέει όχι στις κόντρες: 5,9 δλ. για τα πρώτα 100 χλμ./ώρα. Η επόμενη Long Range, που φτάνει το ανώτερο σημείο των 480 χιλιομέτρων, κατεβαίνει στα 5,5 δλ. Ιπποδυνάμεις δεν ανακοινώνει η Tesla, αλλά βάσει τιμών επιτάχυνσης και αυτονομίας, η Long Range αποτελεί την ιδανική επιλογή στην γκάμα του Model Y.

Στο εσωτερικό εξυπακούεται ότι συναντάμε την οθόνη αφής/τηλεόραση-σήμα κατατεθέν των Tesla, μαζί με το σύστημα αυτόνομης κίνησης Autopilot και πλειάδα gadgets. Πάμε και στο  «ταμείο» τώρα.

Διαβάστε επίσης: Ξανθιά προσπαθεί να φουλάρει Tesla Model S

Το βασικό Standard Range κοστολογείται στις 39.000 δολάρια, με το Long Range να βρίσκεται στις 47.000 και το κορυφαίο Performance να φτάνει τις 60.000 δολάρια. Στο ενδιάμεσο συναντάμε το Dual Motor AWD, για το οποίο η Tesla ζητάει την εκταμίευση 51.000 δολαρίων. Η διάθεσή του θα ξεκινήσει στα τέλη του επόμενου έτους, σε όλες τις εκδόσεις πλην της βασικής. Το Standard Range θα ακολουθήσει την άνοιξη του 2021.

Get it on Google Play Download on the App Store