Ανάβουν φωτιές τα ηλεκτρικά πατίνια και τα e-bikes

Τα ηλεκτρικά πατίνια και ποδήλατα αποτελούν πια αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας των δρόμων. Ειδικά τα πρώτα απαντώνται συνέχεια ανάμεσα σε αυτοκίνητα, λεωφορεία και φορτηγά, με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται. Συν τοις άλλοις, έχουμε και πολλούς αναβάτες να πηγαίνουν «του σκοτωμού», προκαλώντας την τύχη τόσο τη δική τους, όσο και εκείνη των πεζών.

Οι δύσκολες και επικίνδυνες στιγμές σε e-scooters και e-bikes, ωστόσο, δεν περιορίζονται εδώ. Ως ηλεκτρικά καλούνται να αντιμετωπίσουν τις εγγενείς επίφοβες καταστάσεις, που καιροφυλακτούν στα EV αυτοκίνητα. Πρώτη και κυριότερη, η ανάφλεξη κατά τη διάρκεια της φόρτισης. Τα ηλεκτρικά πατίνια/ποδήλατα δεν έχουν τόσο μεγάλες μπαταρίες όσο τα αυτοκίνητα, ούτε χρειάζεται να μένουν τόσες ώρες στη φόρτιση. Παρόλα αυτά, η ζημιά μπορεί να γίνει. Και να είναι μάλιστα θανάσιμη, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία της πυροσβεστικής στη Νέα Υόρκη.

 

 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times, πέρσι καταγράφηκαν 216 περιστατικά πυρκαγιών με e-bikes και e-scooters ενώ φόρτιζαν, προκαλώντας 147 τραυματισμός και την απώλεια 6 ζωών! Τα στοιχεία των 2 πρώτων μηνών του 2023 είναι ακόμα πιο ανησυχητικά, καθώς μέχρι την 28η Φλεβάρη είχαν σημειωθεί 30 πυρκαγιές, με 47 τραυματισμούς και 2 θανάτους! Σημειωτέον, μιλάμε μόνο για ατυχήματα/δυστυχήματα που αφορούν ανάφλεξη ή έκρηξη του οχήματος. Αν υπολογίσουμε τα αντίστοιχα οδικά, τότε ο αριθμός τραυματιών και νεκρών χρηστών ηλεκτρικών πατινιών/ποδηλάτων εκτινάσσεται.

Όπως σημειώνει ο Daniel Murray, αρχηγός του πυροσβεστικού σώματος στην πόλη που δεν κοιμάται ποτέ: «Το μόνο που χρειάζεται είναι μια μικρή μπαταρία που μένει πολλή ώρα συνδεδεμένη στο σημείο φόρτισης, είναι ελαττωματική ή έχει ζημιά». Παράλληλα, επισημαίνει το μεγάλο πρόβλημα με την κατάσβεση πυρκαγιών σε ηλεκτρικά οχήματα, όπως ακριβώς στα αυτοκίνητα: η τεράστια δυσκολία στην κατάσβεση, οι συνεχείς αυταναφλέξεις και οι ατελείωτες ποσότητες νερού που χρειάζονται, μέχρι να εξαλειφθεί πλήρως ο κίνδυνος φωτιάς.

Παράλληλα, στη Νέα Υόρκη εξετάζουν την επιβολή ανώτατου ορίου ταχύτητας 20 χλμ./ώρα για τα ηλεκτρικά πατίνια, βάζοντας έτσι «φρένο» στην ανεξέλεγκτη κατάσταση με τους «ραλλίστες». Είναι χαρακτηριστικό πως υπάρχουν e-scooters με τελική ταχύτητα 100 χλμ./ώρα, οπότε καταλαβαίνουμε πόσο επουσιώδης είναι η περίφραξη της κίνησής τους, μέσα σε ένα ασφαλές περιθώριο ταχύτητας.

Get it on Google Play Download on the App Store