Ανώτατο όριο τα 100 χλμ./ώρα στην Ολλανδία

Η εκστρατεία για την μείωση των ορίων ταχύτητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση απέφερε τους πρώτους της καρπούς. Η Ολλανδία γίνεται η πρώτη χώρα που χαμηλώνει το ανώτατο που μπορεί να δει κάποιος στο κοντέρ επί των δρόμων της, στα 100 χλμ./ώρα!

Δείτε ακόμα: Τα όρια ταχύτητας σε όλες τις χώρες του κόσμου

Η είδηση ήρθε από την υπουργό Μεταφορών της χώρας, Cora van Nieuwenhuizen, η οποία γνωστοποίησε στην Βουλή πως το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Μάρτιο του 2020. Σύμφωνα με ολλανδικά δημοσιεύματα, το παρόν όριο των 130 χλμ./ώρα θα συνεχίσει να βρίσκεται σε ισχύ, αλλά μόνο συγκεκριμένες ώρες της ημέρας (βραδινές κατά πάσα πιθανότητα) και περιόδους του χρόνου (αργίες, για παράδειγμα, σε περιοχές με χαμηλή κίνηση). H μείωση του ορίου ταχύτητας κρίθηκε επιβεβλημένη, καθώς η Ολλανδία έχει τιμωρηθεί με πρόστιμα από την Κομισιόν για παραβίαση του ανώτατου ορίου εκπομπών οξειδίων του αζώτου (NOx).

Διαβάστε επίσης: Διαφορετικά όρια ταχύτητας ανάλογα με το αυτοκίνητο!

Να υπενθυμίσουμε πως κάτι αντίστοιχο λίγο έλειψε να συμβεί στην Γερμανία. Εκεί, προτάθηκε η επιβολή ορίου 130-140 χλμ./ώρα στις autobahn, κάτι που τελικά απορρίφθηκε. Φυσικά, μια τέτοια τάση δεν θα μπορούσε να μην «χτυπήσει την πόρτα» της χώρας μας. Ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών έχει εισηγηθεί μείωση των ορίων ταχύτητας τόσο στους αυτοκινητόδρομους, όσο και στις πόλεις. Μια πρόταση που υπόσχεται μείωση των εκπομπών ρύπων και της κατανάλωσης. Στην Αυστρία πάντως, πιστεύουν πως ο ίδιος ακριβώς στόχος επιτυγχάνεται με τον εκ διαμέτρου αντίθετο τρόπο.

Get it on Google Play Download on the App Store