Αντικλεπτικό με PIN υπόσχεται πρωτόγνωρη ασφάλεια

Εκτός από την πολυπλοκότητα και τα ζητήματα αξιοπιστίας, η επέλαση των ηλεκτρονικών στα αυτοκίνητα έχει επιφέρει ένα ακόμα μείον: την ευαλωτότητα στους κλέφτες. Πλέον δεν χρειάζονται λοστοί ή ιδιαίτερες τεχνικές για να ανοίξει κάποιος ένα αμάξι και να το βάλει μπροστά. Έχουμε δει πως με ένα tablet ή laptop όχι μόνο ξεκλειδώνει και εκκινεί το αυτοκίνητο, αλλά μπορεί να κινηθεί κιόλας αν είναι εξοπλισμένο με συστήματα αυτόνομης οδήγησης. Ο κλέφτης πια δεν χρειάζεται καν να είναι κοντά στο αυτοκίνητο για να το «σηκώσει»! Ένας νέος τύπος αντικλεπτικού θέλει να βάλει τέλος σε όλα αυτά.

Το Stealth Immobilizer φέρνει τους κωδικούς PIN στο αυτοκίνητο και υπόσχεται να το κρατήσει στη θέση του, ό,τι κι αν δοκιμάσει ο επίδοξος «βούτας». Η αρχή λειτουργίας του είναι απλούστατη. Ένα απλοϊκό λογισμικό επικοινωνεί με την ECU του αυτοκινήτου και τους χάρτες ανάφλεξης. Ο κάτοχος ορίζει ως PIN μια αλληλουχία κινήσεων, από τα κουμπιά του τιμονιού. Η ανάφλεξη ενεργοποιείται μόνο εφόσον πατηθούν τα κατάλληλα κουμπιά και με τη σωστή σειρά. Με αυτό τον τρόπο, ακόμα και το κλειδί να έχει ο κλέφτης δεν μπορεί να βάλει μπροστά, εκτός κι αν ξέρει το PIN. Ακριβώς επειδή είναι τόσο απλό, το Stealth Immobilizer δεν ανιχνεύεται ούτε από τα διαγνωστικά των αντιπροσωπειών. Για αυτό και διαθέτει ξεχωριστή λειτουργία για το service, ώστε να απενεργοποιείται όταν το αυτοκίνητο επισκέπτεται συνεργείο για συντήρηση. Λειτουργία που επίσης ενεργοποιείται με PIN.

Η Kickstarter, που το έχει εξελίξει, δηλώνει πως ειδικά τα συστήματα keyless entry είναι αδιάρρηκτα. Το πολύ που μπορεί να κάνει κάποιος, είναι να μπει στο αυτοκίνητο. Χωρίς το PIN, δεν πρόκειται να πάει πουθενά. Οι Βρετανοί υποστηρίζουν πως το σήμα δεν μπορεί να υποκλαπεί, ούτε να κλωνοποιηθεί. Σύμφωνα με αυτούς, το μόνο πρόβλημα έγκειται στο να ξεχάσει κάποιος το PIN. Κατάσταση που επιβάλλει μια κάπως χρονοβόρα διαδικασία επαλήθευσης στοιχείων, ώστε να αποσταλεί στον ιδιοκτήτη νέος κωδικός. Το Stealth Immobilizer έχει δοκιμαστεί επιτυχώς σε ένα Range Rover Sport του 2019, όμως χρειάζονται κονδύλια για ευρεία παραγωγή. Η αγγλική φίρμα διενεργεί έρανο, ώστε να συγκεντρωθούν 70.000 λίρες (78.000 ευρώ) και να καταστεί δυνατή η διάθεσή του παντού.

Get it on Google Play Download on the App Store