Αξιοζήλευτο Mazda 6 MPS από Ελλάδα

Η συζήτηση για την επιστροφή της Mazdaspeed, όπως και αυτή για τα RX, είναι χρόνια και ατέρμονη γύρω από την ιαπωνική φίρμα. Τετρακίνητα τούρμπο 3 και 6 υπάρχουν στην γκάμα, αλλά αφενός δεν έρχονται στη χώρα μας και αφετέρου δεν φέρουν τα γράμματα «MPS». Όποιος θέλει έναν εκπρόσωπο από την κορυφή της Mazda στα χρυσά χρόνια των «Zoom Zoom» και του «ΡοΧι», τα μεταχειρισμένα είναι μονόδρομος.

Η κορυφαία έκδοση της πρώτης γενιάς του 6 παρουσιάστηκε το 2006, με τον κινητήρα και το κιβώτιο το 3 MPS. Ο 2.3 DISI απέδιδε 260 ίππους στις 5.500 σ.α.λ. (270 στην Αμερική και 274 στην Ιαπωνία) και 380 Nm στις 3.000 σ.α.λ., με την διαχείριση να εναπόκειται στο χέρι του οδηγού μέσω του 6τάχυτου κιβωτίου. Σε αντίθεση με το 3, όμως, το 6άρι είχε μια θεμελιώδη διαφορά: η ισχύς δεν κατέληγε στους εμπρός τροχούς, αλλά στους τέσσερις! Μπορεί λόγω μεγαλύτερου βάρους (1.695 κιλά) η ονομαστική επιτάχυνση να υπολειπόταν του 3 (6,6 δλ. για το 0-100 χλμ./ώρα αντί 6,1, τελική 250 χλμ./ώρα), όμως η τετρακίνηση μετέτρεπε το 6 σε κυνηγό παντός εδάφους.

Δέχτηκε έντονες επικρίσεις για την ήπια εμφάνιση (όπως και το αντίστοιχο 3) , που δεν το ξεχώριζε ιδιαίτερα από τα υπόλοιπα (μάσκα, φανάρια, 18άρες ζάντες, λίγο πιο σπορ προφυλακτήρες, διπλές μπούκες και ένα διακριτικό spoiler οι διαφορές), ενώ η -άστοχη- σύγκριση με τα ομοεθνή Mitsubishi Lancer Evo IX και Subaru Impreza WRX STI το έκανε να φαίνεται ακόμα πιο υποτονικό. Αλλά όσοι ήξεραν, έβλεπαν στη μορφή του 6 MPS ένα διαμάντι.

Χαρακτηρισμός που ταιριάζει «εφαρμοστά» στο γυαλιστερό των φωτογραφιών, που μας έρχεται από το Άργος και μοιάζει σαν να βγήκε πριν λίγες μέρες από αντιπροσωπεία της Mazda. Το αμάξωμα διατηρείται σε αξιοζήλευτη κατάσταση, δίχως ίχνος γρατζουνιάς ή θαμπάδας, ενώ και το εσωτερικό μοιάζει έτοιμο να ξαναφορέσει τις ζελατίνες που είχε όταν ήταν καινούργιο, πίσω στο 2006. Το οδόμετρο αναγράφει 35.978 χλμ. (ωστόσο η αγγελία αναφέρει 50.000 χλμ., οπότε μάλλον είναι παλιότερη φώτο) και συνοδεύεται από εξωτερικό turbotimer και ένα πολυόργανο της Delfi, που μαζί με την ολόσωμη εξάτμιση αποτελούν τις βελτιωτικές πινελιές.

Η τιμή για αυτό το άψογο 6άρι MPS ορίζεται στις 14.000 ευρώ, ενώ περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

Get it on Google Play Download on the App Store