Αυτό είναι το «τέρας» της Frontex στον Έβρο (+videos)

Αυτή την περίοδο, δυο είναι τα φλέγοντα θέματα της επικαιρότητας – αμφότερα δυσάρεστα. Από τη μία έχουμε την έξαρση του κορωνοϊού, που ωστόσο αποτελεί παγκόσμιο ζήτημα. Από την άλλη, υπάρχει η έκρυθμη κατάσταση στον Έβρο. Για την αντιμετώπιση της οποίας συνδράμει η Ευρωπαϊκή Ένωση, κατόπιν αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης, με την αποστολή δυνάμεων της Frontex.

Περισσότεροι από 600 στρατιώτες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, μαζί με μηχανοκίνητα τμήματα, κατέφτασαν στον Έβρο από Σλοβακία, Ουγγαρία, Πολωνία, Γαλλία, Αυστρία, Ισπανία και Γερμανία. Στο μηχανοκίνητο κομμάτι πάντως, ο απόλυτος πρωταγωνιστής είναι ένας. Ένα μπλε άρμα, που μοιάζει βγαλμένο από τις ταινίες Mad Max (ή κάποιου από τα πρόσφατα Fast and Furious).

Δείτε ακόμα: Πωλούνται στρατιωτικές Mercedes G-Class

To τετράτροχο τανκ ανήκει στην αυστριακή αστυνομία, και συγκεκριμένα την επίλεκτη μονάδα EKO Cobra,  η οποία το χρησιμοποιεί για καταστολή ταραχών και επιχειρήσεις των ειδικών δυνάμεων. Ονομάζεται Survivor R και αποτελεί προϊόν συνεργασίας των Rheinmetall (γερμανική εταιρία κατασκευής οπλισμού), της γνωστής μας MAN (RMMV η ονομασία της εταιρικής σύμπραξης) και της αυστριακής Achleitner. Διαθέτει θωράκιση από ατόφιο ατσάλι, ικανή να αντέξει χτυπήματα από όλμους, χειροβομβίδες, βολές από 50άρι πυροβόλο, εκτοξευτήρες ρουκετών και νάρκες ενώ η καμπίνα είναι πλήρως μονωμένη ώστε να προστατεύεται το πλήρωμα -2 μέχρι 10 ατόμων- από ρίψεις χημικών, ακόμα και χρήση βιολογικών όπλων.

Ο εξοπλισμός του περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ραντάρ, ανιχνευτές θερμότητας και κίνησης, υπέρυθρες ακτίνες (night vision) και προαιρετικά εκτοξευτήρα νερού. Στις εκδόσεις που χρησιμοποιούνται σε πολεμικές επιχειρήσεις, τη θέση της αντλίας παίρνει ένας περιστρεφόμενος πύργος, που φιλοξενεί πυροβόλο 50 χλστ.

Διαβάστε επίσης: Τέλος εποχής για τα θρυλικά Στάγιερ!

Κάτω από το αμάξωμα που προκαλεί σοκ και δέος, την κίνηση αναλαμβάνει ένας 6κύλινδρος εν σειρά τουρμποντίζελ της MAN, με απόδοση 330 ίππους και 1.250 Nm ροπής. Η κίνηση μεταδίδεται στους τέσσερις τροχούς μέσω 12τάχυτου αυτόματου κιβωτίου, ενώ υπάρχει βοηθητικό κιβώτιο (κοντές σχέσεις) 2 ταχυτήτων. Τα ελαστικά είναι runflat Michelin XLZ διάστασης 365/85, που περιβάλλουν αλεξίσφαιρες ζάντες 20 ιντσών. Το μήκος φτάνει τα 6,5 μέτρα, το ύψος τα 2,7 μέτρα (χωρίς τον πύργο για αντλία ή πυροβόλο), το πλάτος τα 2,5 και το βάρος αγγίζει τους 18 τόνους.

Get it on Google Play Download on the App Store